Bugün Kıbrıs

Sri Lanka’da halk sarayı terk etmiyor: Böyle bir lüks içinde yaşayanlar halkı anlamaz

Sri Lanka’da hükümetin istifa kararının kesinleşmesini bekleyen protestocular o zamana dek cumhurbaşkanlığı konutu ile başbakanın konutunu boşaltmayacaklarını açıkladı.

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe’nin parlamentoda ülke ekonomisinin çöktüğünü açıklamasının ardından halk sokağa çıkmıştı. Önceki gün Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa’nın sarayını basan ve Başbakan Ranil Wickremesinghe’nin de özel konutunu ateşe veren kitleler hükümetin istifa kararının kesinleşmesini bekliyor.

İSTIFA KESİNLEŞİNCEYE KADAR BURADAYIZ
Protesto hareketinin liderleri tarafından yapılan açıklamada, cumhurbaşkanlığı sarayı ile başbakanlık konutunun iki liderin istifası kesinleşene kadar boşaltılmayacağı bildirildi. Protesto liderlerinden Lahiru Weerasekara “Mücadelemiz burada bitmedi. Devlet Başkanı Rajapaksa’nın istifası kesinleşene kadar vazgeçmeyeceğiz” dedi.

HALK İKTİDARI’NIN SİMGESİ
Sri Lanka’da İngiliz sömürge döneminden kalma saray şu anda cumhurbaşkanlığı sarayı olarak kullanılıyor. Halkın sarayı basmasının ardından sarayın toplantı salonundaki görüntüler “halk iktidarı” simgesi olarak yorumlandı.

On binlerce kişinin saraya girmesinin ardından içeride yaşananlar da basına yansıdı. Binlerce kadın, çocuk ve erkek cumhurbaşkanı Rajapaksa’nın koltuğunda oturup fotoğraf çektirmek için sıraya girerken, sarayın havuzunu, mutfağını, piyanosunu kullanmaya devam ediyor.

BÖYLE BIR LÜKS IÇINDE HALKIN NASIL GEÇINDIĞINI ANLAMAZLAR
AFP’ye konuşan keşiş Sri Sumeda, sarayı ilk kez ziyaret etmek için 50 kilometre seyahat ettiğini belirterek “Liderler böyle lüks içinde yaşadıklarında, sıradan insanların nasıl idare ettiği hakkında hiçbir fikirleri yok” dedi ve ekledi: “Bu, halkın gücünü kullanmaya karar verdiğinde neler yapılabileceğini gösteriyor.”

“TABLOLARA ZARAR VERMEYIN”
Bugün ağır silahlı başkanlık muhafızlarının halen etrafta dolaştığı saray binlerce ziyaretçinin akınına uğruyor. İçerideki lüksü görüntüleyen protestocular için eylemci üniversitesi öğrencilerinin duvara yazdıkları bir not ise dikkat çekiyor: “Tablolara zarar vermeyin, onları Gotabaya yapmadı.”

Aileler sergilenen pahalı sanat eserlerinin veya diğer eserlerin önünde fotoğraf çekmek için çabalarken, neşeli şakalar da yapıyorlar.

Cumhurbaşkanlığı Sekreterliği lobisinde oturan iki kız çocuğu annesi 49 yaşındaki Chamari Wickremasinghe de her gün protesto kampını ziyaret ettiğini belirterek “Gotabaya görevden ayrılana kadar durmayacağım” dedi ve “13 Temmuz’a kadar gitme sözü yeterli değil. Şimdi bırakmalı” diye ekledi.

Exit mobile version