Bugün Kıbrıs

Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in üyelik başvurusunu desteklemeyi kabul etti

Madrid’deki NATO liderler zirvesi öncesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson’la yaptığı dörtlü görüşmenin ardından, Türkiye’nin bu iki ülkenin NATO’ya üyelik başvurusunu destekleyeceği açıklandı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasının yolunu açan bir anlaşmaya vardığımızı duyurmaktan mutluluk duyuyorum” dedi ve ekledi:

“Türkiye, Finlandiya ve İsveç, silah ihracatı ve terörle mücadele de dahil olmak üzere Türkiye’nin kaygılarına yanıt veren bir memorandum imzaladılar.”

Muhtıranın imzalanmasının ardından bir açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, üç ülkenin terörle mücadelede iş birliğini güçlendireceğini belirtti. Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya’nın, terör örgütü olarak tanınan PKK ile mücadele ve YPG/PYD’ye destek vermeme taahhüdünde bulunduklarını da açıkladı.

Stoltenberg ayrıca İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’ye karşı silah ambargosunun olmayacağını belirtti ve yarınki zirveye bu iki ülkenin de katılacağını söyledi.

NATO zirvesinde gündemdeki konulardan biri İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusu. Başvuruların kabulü için NATO üyesi 30 ülkenin de onayı gerekiyor.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın “PKK ve YPG’ye destek verdikleri” gerekçesiyle üyeliklerine itiraz ediyordu.
Muhtıranın imzalanması ile ilgili olarak ABD Başkanı Joe Biden da bir kutlama mesajı paylaştı.

MEMORANDUMDA NELER VAR?
Mutabakat anlaşmasında, Finlandiya ve İsveç’in, ulusal güvenliğine yönelik tehditlere karşı Türkiye’ye tam destek verdikleri belirtilerek, bu ülkelerin, “PKK’nin yasaklı bir terör örgütü olduğunu” teyit ettikleri ve “PKK ve tüm diğer terör örgütleri ile bunların uzantılarının eylemlerini önlemeyi” taahhüt ettikleri ifade ediliyor.

Üçlü muhtırada, İsveç ve Finlandiya’nın “YPG/PYD ve Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacakları” vurgulanarak Türkiye ile “bu terör örgütlerinin eylemlerini önlemek amacıyla iş birliğini artırmak üzerinde anlaştıkları” da belirtiliyor:

“Finlandiya ve İsveç, milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye’ye tam destek verirler. Bu çerçevede, Finlandiya ve İsveç, PYD/YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacaklardır. Türkiye de milli güvenliklerine yönelik tüm tehditlere karşı Finlandiya ve İsveç’e tam destek verir.”

Metinde İsveç’te 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek “yeni ve daha etkin bir Terör Suçları Kanunu’na” da atıf yapılıyor.

Memorandumda ayrıca üç imzacı ülke arasında silah ambargosunun bulunmadığı belirtiliyor.

Üç ülkenin “terörle ve organize suçla mücadele” amacıyla iş birliğini güçlendirmek için ortak bir mekanizma kuracağı bilgisi yer alıyor.

“Finlandiya ve İsveç, Türkiye’nin beklemedeki sınır dışı ya da iade taleplerini süratle ve detaylı olarak ele alacaktır” denilerek, bu işlemlerin Avrupa Konvansiyonu uyarınca yapılacağı vurgulanıyor.

Üç ülke, “yerel yasalarının terör örgütlerinin çıkarına kullanılmasını engelleme ve dezenformasyonla mücadele etme” sözü de veriyor.

Bildiri, “Türkiye, NATO’nun açık kapı politikasına desteğini teyit eder ve 2022 Madrid Zirvesi’nde Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine davet edilmesine destek vermeyi kabul eder” maddesiyle sonlanıyor.

Kaynak: BBC Türkçe’deki aslından kısaltılmıştır.

Exit mobile version