Bugün Kıbrıs

Elveda Lenin: NATO’ya girmek isteyen Finlandiya, Rus devrimcinin heykelini kaldırıyor

Finlandiya’nın güneydoğusundaki Kotka’daki heykel sık sık tahrip edilirken, Rusya’nın Ukrayna’yı istilasından bu yana daha fazla dikkat çekiyor.

Estonyalı heykeltıraş Matti Varikin’in eseri olan anıt, Kotka’ya 1979’da kardeş şehri Talinn tarafından hediye edilmişti. Estonya o zamanlar SSCB’nin bir parçasıydı.

Kent ve belediye meclislerine sunulan önerilerde, heykelin Sovyet savaş suçlarına kurban gidenlerin anısına hakaret niteliği taşıdığı belirtildi.

Heykelin yeni evi Kymenlaakso Müzesi başlangıçta heykelin tarihini anlatan ek bir tabelayla yerinde tutulmasını istemişti. Müze, heykelin Tampere’deki Lenin Müzesi’ne nakledilmesini de önerdi.

Ancak delegeler, 9’a karşı 41 oyla heykelin Kotka sokaklarından kaldırılması yönünde oy verdi. Haberlerde iddia edildiğine göre heykelin kaldırılması Finlandiya’da Lenin’e adanmış büyük anıt kalmadığı anlamına geliyor.

Güneybatıdaki Turku kentinde yer alan bir Lenin heykeli ve tabelasının kaldırılması yönündeki çağrılar da önceki günlerde kabul edildi. 1977’de şimdi St. Petersburg olan Leningrad’daki yetkililer tarafından Turku’ya verilmiş bu anıtlar, birkaç yıldır tartışmaların merkezindeydi.

Lenin, 1917’de Rus yönetiminin Bolşevik partisini yasadışı ilan etmesinden sonra hükümetten kaçarak Finlandiya’da saklanmış ve aynı yıl devrime liderlik etmek için geri dönmüştü.

Finlandiya ile Rusya arasındaki gerginlik, Vladimir Putin’in Ukrayna’yı istilası sonrasında İskandinav ülkesinin NATO üyeliğine başvuracağını duyurmasından bu yana artıyor.

Bu yıl mayısta Rusya, Finlandiya’yla yaklaşık 50 yıldır sürdürdüğü doğalgaz ticaretine büyük olasılıkla son veren sembolik bir hamleyle komşusuna doğalgaz ihracatını durdurdu.

Rusya’yla çatışmalarla dolu bir geçmişe sahip Finlandiya, komşusuyla 1340 kilometrelik bir sınırı paylaşıyor ve bu sınır, AB’nin 27 üyesi arasında en uzunu.

Kaynak: Independent

Exit mobile version