Bugün Kıbrıs

Boris Johnson: Partisindeki vekillerin yüzde 41’inin güvenmediği İngiltere Başbakanı

Fakat bu oran, öncülü Theresa May’in güven oylamasındaki destekten düşüktü.
Öte yandan Johnson bu tür olaylara alışkın bir siyasetçi: Kariyeri yerçekimine meydan okur nitelikte inişler ve çıkışlarla doluydu.
Bir gün ülkenin en sevdiği siyasi isim oluyor, ertesi gün yalan söylediği haberleri manşetlere taşınıyordu.

Boris Johnson’ın iktidarı olaylı geçti. Brexit süreci tamamlandı, İngiltere Avrupa Birliği’nden ayrıldı, Covid pandemisi başladı, Rusya Ukrayna’yı işgal etti.

Ancak hiçbir şey Johnson’ın koltuğunu “parti skandalı” kadar sallamadı. Sonunu da zaten bu skandal getirdi.

57 yaşındaki Boris Johnson, öldürülen Osmanlı İmparatorluğu’nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal’in torunu Stanley Johnson’ın oğlu. Damat Ferit Paşa hükümetlerinde Maarif (Eğitim) ve Dahiliye Nazırlığı yapan Ali Kemal’ın babası Hacı Ahmet Rıza Efendi, 1813’te Çankırı’nın Kalfat köyünde doğmuştu.

Eski bir gazeteci olan Boris Johnson’ın siyasi kariyeri 2001’de milletvekili seçilmesiyle başladı. 2008-2016 arasında iki kez seçim kazanarak Londra Belediye Başkanı olarak görev yapan Johnson, 2016’daki Brexit referandumunda İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması için kampanya yürütenler arasında ön saflardaydı.

Başbakan Theresa May’in hükümetinde yaklaşık iki yıl dışişleri bakanı olan Johnson, 9 Temmuz 2018’de istifa etmişti.

Bundan bir yıl sonra ise Theresa May’in istifasını takiben gerçekleşen Muhafazakar Parti’deki liderlik yarışını kazandı ve başbakanlık koltuğuna oturdu. Bir gün İngiltere’nin başbakanı olmak Boris Johnson’ın en büyük hayaliydi.

ÖNCE GAZETECİ, SONRA POLİTİKACI
Tam adı Alexander Boris de Pfeffel Johnson olan İngiltere’nin eski başbakanı 19 Haziran 1964’te New York’ta doğdu. Eton Koleji’nden mezun olduktan sonra Oxford Üniversitesi’nde eğitim gördü.

Boris Johnson’ın, 1987’de Times gazetesinde muhabir olarak başlayan gazetecilik kariyeri daha sonra Daily Telegraph’ta devam etti. İki gazete de muhafazakar eğilimli.

Johnson, 1999-2005 tarihleri arasında ise yine muhafazakar eğilimli Spectator dergisinin editörü olarak görev yaptı. BBC’nin “Have I Got News for You” adlı talk show programında yer aldı.

2008’de Londra Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı İşçi Partisi adayı Ken Livingstone’dan az bir farkla aldı ve bu görevi 2016’ya dek iki dönem sürdürdü.

Johnson’ın mensubu olduğu Muhafazakar Parti, İngiltere’de 2010’da yapılan seçimi kazanarak 13 yıllık İşçi Partisi dönemine son verdi. 2010’da Liberal Demokrat Parti ile koalisyon hükümeti kuran Muhafazakar Parti, 2015’te yapılan seçimde ise tek başına iktidara geldi. Johnson da aynı yıl yeniden milletvekili seçildi.

İngiltere’de 2016’da ülkenin AB üyeliği konusunda yapılan Brexit referandumunda Johnson, birlikten ayrılma yanlısı kampanyanın başını çekenlerden biri oldu.

Kaynak: BBC Türkçe

Exit mobile version