İlk kez bir insan karaciğeri, üç gün boyunca alıcının vücudu dışında muhafaza edildikten sonra başarılı biçimde nakledildi.
Zarar görmüş organ, alıcıya nakledilmeden önce normal vücut sıcaklığında sürekli yapay kan sağlayan özel bir makinede tedavi edildi.
Araştırmacılar, “normal vücut sıcaklığında ex situ perfüzyon” diye bilinen tekniğin, organın buza konduğu geleneksel yöntemden daha iyi olduğunu ve organın canlı kalma süresini uzatarak hayat kurtarabileceğini söylüyor.
İsviçre’de karaciğer bekleme listesinde olan bir kanser hastasına, esasen nakil prosedürü için onaylanmayan ancak ilaçlarla tedavi gören bir insan karaciğerini kullanma seçeneği sunuldu.
Kanser dahil ciddi karaciğer hastalıklarından mustarip adam, tedavi görmüş organı kabul etti ve nakil Mayıs 2021’de gerçekleşti.
Herhangi bir karaciğer hasarı veya reddi belirtisi olmadan yaşam kalitesini hızla geri kazanan adam bir yıl sonra da hâlâ sağlıklı.
Karaciğer nakli olan İsviçreli, “Hayat kurtaran organ için çok minnettarım” dedi.
Hızla ilerleyen tümörüm nedeniyle, bekleme listesinden makul sürede bir karaciğer alma şansım çok azdı.
Zürih Üniversitesi Hastanesi’nden araştırmacılar, bahse konu gelişmenin nakle uygun karaciğer sayısını artırarak hayat kurtarmayı sağlayabileceğini ve ameliyatlara da esneklik kazandıracağını söylüyor.
Organı ilaçlarla tedavi etmenin yanı sıra, makine alıcıya verilirken en iyi durumda olmasını sağlamak için organa kan ve besin de aktarabiliyor.
Klinik uygulamada, donör organların ameliyattan önce buzda en fazla 12 saat muhafaza edilebilmesi, hastayla eşleştirilebilecek organ sayısını sınırlıyor.
Viseral Cerrahi ve Nakil Bölümü Direktörü Pierre-Alain Clavien, “Terapimiz, perfüzyon makinesinde karaciğerleri tedavi ederek işlevsel insan organı eksikliğini hafifletmenin ve hayat kurtarmanın mümkün olduğunu gösteriyor” dedi.
Kaynak: Independent Türkçe