Anastasiadis Tatar’a mektup gönderdi, Eroğlu’nun attığı imzayı hatırlattı

Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis, Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar'a Güven Yaratıcı Önlemleri içeren bir mektup gönderdi.

Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulides’in yaptığı açıklamaya göre, mektupta Güven Yaratıcı Önlemler paketinin yanı sıra diğer uzlaştırıcı raporlar da yer alıyor.

Dışişleri Bakanı, hedefin Kıbrıs sorununun BM kararları ve 2014 Anastasiadis-Eroğlu anlaşması temelinde tartışılmasının önünü açmak olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’e ve garantör güçlere de benzer mektuplar gönderiliyor.Bu mektuplarda ilk konu Türklerin Maraş’daki ihlalleri.

Colin Stewart aracılığıyla Tatar’a gönderilen mektupta, Kasoulidis, Güven Yaratıcı Önlemler paketinin derhal kabul veya reddetme olmadığını, ancak tartışılabileceğini söyledi.

Bunun Cenevre’deki görüşmelerden önce Antonio Guterres’e sunulan paketin aynısı olduğunu ve tartışılmadığını açıkladı.

Uzlaşma dilekçeleriyle ilgili olarak, Dışişleri Bakanı, diğer şeylerin yanı sıra, kurucu devletlerin federal devlet karşısında özerklik taahhütlerine atıfta bulundu.

Ersin Tatar’a gönderilen mektubun Maraş’daki yeni “Türk provokasyonundan” önce gönderildiği kaydedildi. Türkiye’nin Yunanistan’a yönelik “provokasyonları” hakkında yorum yapan Kasoulidis, endişelerini dile getirdi ve Kıbrıs’ın Atina’ya tam desteğini de dile getirdi.

Türkiye’nin, diğer ülkelerde olduğu gibi Yunanistan ve Kıbrıs hakkında da 180 derece döneceğini ümit ettiğini belirtti.

Kıbrıs’ın Mısır, İsrail ve Suudi Arabistan ile ilişkilerine ilişkin olarak Kasoulidis, Kıbrıs’ın ilişkilerinin, Türkiye’nin bu ülkelerle kendi ilişkilerini geliştirmeye yönelik hiçbir çabasından etkilenmeyecek kadar köklü olduğunu vurguladı.

Kaynak: RİK

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi