Finlandiya Dışişleri Bakanı: Türkiye ‘evet’ diyecek ancak hızlı bir çözüm beklenmemeli

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine "evet" diyeceğine inandığını ancak görüşmelerin beklenenden uzun süreceğini söyledi.

Finlandiya’nın NATO üyeliğinin onaylanması için Türkiye’ye gerekli güvenceyi vermeye hazır olduğunu belirten Haavisto, buna ülkede “PKK faaliyetlerini yakından izlemenin” de dahil olduğunu ifade etti.

Hedefe ulaşılacağının altını çizen Haavisto, bununla birlikte hızlı bir çözüm beklenmemesi gerektiğini belirtti.

Finlandiya’da Yle Uutiset haber kanalına mülakat veren Haavisto, “Birkaç gün önce bu konunun günlerce tartışılacağını söylemiştim. Şimdiyse haftalarca tartışılacağını söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı.

“NATO ZİRVESİ ÖNCESİ ÇÖZÜM BULUNABİLİR”
Haavisto, müzakerelerin çözüme ulaşması için son tarih olarak Madrid’de NATO zirvesinin düzenleneceği Haziran sonunu gösterdi.

Dışişleri Bakanı Haavisto, Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nün mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile cumartesi günü yaptığı telefon görüşmesinde Finlandiya’nın terörle mücadele iradesini gösterdiğini belirtti.

Haavisto, “Türkiye’ye kesinlikle böyle bir güvenceyi verebiliriz. PKK Avrupa’da bir terör örgütü olarak tanınmıştır ve bizim de Finlandiya topraklarında terör eylemi hazırlığında olmaması için üzerimize düşeni yapmamız önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Euronews

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi