HABER MERKEZİ
Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümetleri arasında imzalanan “İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararın ardından Meclis’e sevk edildi. Sır gibi saklanan ve Faiz Sucuoğlu’nun imzaladıktan sonra görevden çekildiği protokole göre Türkiye, 3 milyar 200 milyon TL‘ye kadar hibe, 1 milyar 050 milyon TL‘ye kadar ABD Doları karşılığı kredi yardımında bulunmayı taahhüt etti.
Protokolde dikkat çeken maddeler şöyle:
– Belediye sayısı belirlenecek, belediyelerin yetki ve görevleri bir bütün olarak yeniden düzenlenecek. Belediyelerde iç denetim sistemi oluşturulacak.
– Kalkınma Bankası’na ayrılan yüzde 2’lik yeni mevduat payının yarısı Maliye Bakanlığı’na aktarılacak ve Kalkınma Bankası kredilerinin geri dönüş oranları artırılacak.
– Yabancıların KKTC’de yatırım yapması için gerekli olan yerli ortak şartı ve sermaye miktarına yönelik kısıtlamalar azaltılacak.
– Mülkiyet edinilmesindeki kısıtlamaların azaltılması sağlanacak.
– Din hizmetlerinin kurumsal bir çerçevede, tek çatı altında, devlet tüzel kişiliği içerisinde daha etkin bir biçimde verilmesi sağlanacak.
– Toplu İş Sözleşmeleri süre bitiminden sonra otomatik olarak uzamayacak şekilde yeniden düzenlenecek.
– Tüm maaş ödemelerinden vergi ve primlerin tahsil edilmesi sağlanacak.
– Sendikal faaliyetler dışında sendikaların kuruluş amaçlarını aşan siyasi, ideolojik faaliyette bulunmamalarına ve sendikal ayrımcılığı önlemeye yönelik mevzuat düzenlemeleri de dahil gerekli tedbirler alınacak.
– Organize Sanayi Bölgeleri’ne (OSB) ilişkin kanun taslağı yürürlüğe konacak. Organize sanayi bölgelerinde doğrudan ve ortak yatırımlar için yer
ayrılacak, OSB’lerin yönetim ve çalışma düzeni çağın gereklerine göre güncellenecek.
– Kamu kaynaklarının tek elde toplanması ve kamu finansmanının etkin yönetilmesi amacıyla Türkiye’de Tek Hazine Hesabı benzeri sistem uygulamaya
konulacak.
– KKTC’de döviz kullanımı ve dövize bağımlılık azaltılacak.
– Toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkının kullanımına ilişkin hususlar ile bu hakların kullanımının aşımı suretiyle özel kişi ve/veya kamuya ait mallara verilen zarar ziyanın tazmini düzenleme altına alınacak.
– Emeklilik sisteminin orta ve uzun vadede aktüeryal görünümüne ilişkin çalışma
yapılarak, mevcut durum değerlendirilecek, aktüeryal dengeyi güçlendirici reformların çerçevesi belirlenecek. Emeklilik Reform Planı hazırlanacak.
– Milli para olan Türk Lirası’nın ve milli ödeme sistemlerinin kullanımı
yaygınlaştırılacak.
– KKTC elektrik sektörü yeniden yapılandırılacak.
– Kamu personel rejimi ve emeklilik sistemi gözden geçirilerek yapılacak analizler çerçevesinde gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılacak.
– KKTC’de kamu kesiminin finansman ihtiyacını karşılamak için Merkez
Bankası’ndan avans kullanma imkanı daraltılacak.
– KKTC’nin elektrik üretim, iletim ve dağıtım altyapısı geliştirilecek. KIB-TEK’in mali yapısı güçlendirilecek şekilde yeniden yapılandırılması sağlanacak.
– Maraş’ın günlük kullanıma hazır hale getirilmesi için altyapı ve diğer hizmetler tamamlanacak.
– Sosyal medya başta olmak üzere tüm iletişim platformlarında dezenformasyona karşı etkin bir işbirliği sağlanacak.
– Yükseköğretim sektörü ve turizm sektörüne tanınan vergi muafiyetleri tedricen azaltılacak.
– KKTC vatandaşlarının, Türkiye’nin Bireysel Emeklilik Sistemi ve Otomatik Katılım Sistemi’nden faydalanması sağlanacak.
– Milli Piyango’nun ve limanların özelleştirilmesi değerlendirilecek.
– TROY kart kullanımı KKTC’de yaygınlaştırılacak ve KKTC bankaları aracılığıyla ihracı sağlanacak.
– Karşılıklı işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla vatandaşlığa kabule ilişkin şartları kolaylaştıracak mevzuat düzenlemeleri yapılacak.
Protokol metninin tamamı şöyle: