Bugün Kıbrıs

AB ile ‘ticaret savaşı’ riskini göze alan İngiltere’den Kuzey İrlanda Protokolü’nde tek taraflı adım

İngiltere Dışişleri ve Brexit Bakanı Liz Truss, hükümetin Birleşik Krallık’ın tek taraflı olarak Kuzey İrlanda Protokolü’nün bazı bölümlerini askıya almasına olanak verecek yeni bir yasal düzenlemeyi parlamentoya getireceklerini açıkladı.

Truss hükümetin uluslararası hukuka uygun davrandığına inandığını belirtti, ancak AB uluslararası bir anlaşma içinde tek taraflı girişimin uluslararası hukukun ihlali olacağını vurguluyor.

İngiltere’nin yeni mevzuat planına karşı sert yanıt veren AB “elindeki bütün imkanlarıyla Londra’nın bu tek taraflı girişiminin karşısında olacaklarını” duyurdu.

Bakan Truss’ın duyurduğu yasa taslağının önümüzdeki günlerde yayınlanması bekleniyor. Bu değişiklikle İngiliz bakanlar AB’ye danışmadan Brexit’in bir parçası olan Kuzey İrlanda Protokolü’nde tek taraflı olarak hareket etme yetkisine sahip olacak.

Düzenleme ile Kuzey İrlanda’ya gidecek ama Birleşik Krallık içinde kalacak olan malların bürokrasiden kurtarılarak gümrük kontrollerine tabi olmadan hareket imkanına kavuşması planlanıyor. İrlanda Cmhuriyeti ya da AB’nin başka bir üyesine gidecek olan mallar içinse protokolün gerektirdiği kontrollerin uygulanmasına devam edilecek.

Exit mobile version