Bugün Kıbrıs

Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine sıcak bakmıyor

Finlandiya, askeri tarafsızlık politikasını sona erdirerek NATO’ya katılma başvurusu yapma kararını açıkladı. İsveç’in de ileriki günlerde benzer bir açıklama yapması bekleniyor. Diğer 30 ülke gibi veto hakkı bulunan Türkiye’den konuyla ilgili ilk açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi.

Erdoğan, Cuma namazı çıkışında gazetecilerin soruları üzerine İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeler konusunda ‘olumlu bir düşünce’ içinde olmadıklarını söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Cuma günü gerçekleştirdiği basın toplantısında, Washington’ın “Türkiye’nin pozisyonunu netleştirmeye çalıştığını” söyledi.

Psaki, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olma fikrinin ittifak içerisindeki ülkelerden geniş bir destek aldığını da belirtirken, Pentagon Sözcüsü John Kirby de aynı şekilde ABD’nin Ankara’nın tutumunu “daha iyi anlamak” için çalıştığını dile getirdi.

NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, bugün Almanya’nın başkenti Berlin’de bir araya gelecek. Reuters’ın aktardığına göre Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, bu toplantıda Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geleceğini söyledi.

Türkiye, Finlandiya ile BM Arabuluculuk Girişimi önemli bir projede birlikte yer alıyor ve ikili ilişkilerde sorun yaşamıyor.

İsveç’in PKK ve YPG’ye ilişkin yaklaşımı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’deki varlığına karşı çıkışı Ankara-Stockholm arasında zaman zaman önemli sorunlara yol açıyor. Bu rahatsızlıkların Türkiye’nin İsveç’in katılımına ilişkin veto etmesine neden olup olmayacağını ittifak içindeki müzakerelerin gidişatı şekillendirecek.

Kaynak: BBC Türkçe

Exit mobile version