Bugün Kıbrıs

Putin, Zafer Günü’nde konuştu: Batı Rusya’ya ait toprakları işgale hazırlanıyordu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Ukrayna operasyonunu Batı’nın Rusya’yı işgale hazırlanması nedeniyle gerçekleştirmek zorunda kaldıklarını” öne sürdü.

Putin, Kızıl Meydan’da düzenlenen Zafer Günü törenindeki konuşmasında Ukrayna’nın Donbas bölgesindeki Rus askerleri ve gönüllülerin “anavatan ve geleceği için savaştığını” söyledi.

Sovyetler Birliği’nin İkinci Dünya Savaşı’nda Nazileri yenilgiye uğratması her yıl 9 Mayıs’ta Zafer Günü olarak kutlanıyor.

Zafer Günü’nde Moskova’da Kızıl Meydan’da Rus ordusunun envanterindeki silahları sergilediği görkemli törenler düzenleniyor.

Bu yıl Moskova dahil 28 kentte düzenlenen törenlere toplam 65 bin asker, 24 bin silah ve 400 askeri hava aracının katıldığı bildiriliyor.

BBC DİPLOMASİ MUHABİRİ PAUL ADAMS’IN ANALİZİ:
Putin, eski söylemine geri döndü
Ukrayna, Rusya’ya Kremlin’in beklemediği bir şekilde karşılık verdi. Batı’nın verdiği tepki de – yaptırım ve askeri destek açısından- Rusya için tatsız bir sürpriz oldu.

Putin, zaman kaybetmeden işgali başlatırken kullandığı söylemine geri döndü: Rusya geçen Aralık’ta Avrupa’nın güvenliği konusunda diyalog arayışına girdi ama bu girişimi reddedildi. Ukrayna Donbas’ta askeri operasyonlara hazırlanıyordu ve açık bir şekilde nükleer silah edinmekten bahsediyordu.

Putin konuşmasında Batı’yı Rus topraklarını işgale hazırlanmakla suçladı. Bununla, Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Ukrayna toprağı Kırım’ı kastettiğine açıklık getirdi.

Bir ara – 2022’ye girerken – Avrupa’nın güvenliği konusunda diyaloğun mümkün görünüyordu. Ama sonradan Putin’in o dönem savaşa hazırlandığı ortaya çıktı. Oysa Kiev’de Donbas için operasyon hazırlığı yoktu. Zira sınırın hemen karşısındaki Rus yığınağını dikkate alınca bu bir intihar olurdu. Nükleer silah iddiasında da zerre kadar gerçeklik payı yoktu.

Kızıl Meydan’da bugün yapılan törene, Ukrayna’nın işgali nedeniyle ayrı bir önem atfediliyordu. Putin’in konuşmasında Ukrayna’da zafer ilan etmesi ya da topyekun seferberlik başlatması ihtimallerinden söz ediliyordu. Ancak bunların hiçbiri olmadı. Putin, yeni bir şey söylemek yerine NATO ve Batı’yla ilgili düşüncelerini bir kez daha tekrarladı.
Putin konuşmasında Ukrayna’nın işgalini savundu ve Moskova’yı buna “Batı’nın mecbur ettiğini” söyledi.

Kaynak: BBC Türkçe

Exit mobile version