Bugün Kıbrıs

“Avrupa’ya petrol ve doğal gaz tedarikinde Türkiye, Rusya’nın yerini alabilir”

“Türkiye gelecekte Avrupa’nın petrol ve gaz tedariki için hayati bir işlev görebilir ve Rusya’nın yerini alabilir.”

Bu ifade Alman Konrad Adenauer Vakfı (KAS) tarafından yapılan ve kamuoyuna açık olamayan bir analizde geçiyor. Ancak analizde Türkiye’nin Rusya ile ilişkileri de bir risk faktörü olarak belirtiliyor. Bu nedenle Türkiye’nin Batı’nın uyguladığı yaptırımlara katılmasının beklenmediği ifade ediliyor.

Alman Business Insider sitesinin ulaştığı özel analize göre KAS’ın Ankara ofisinden uzmanlar Türkiye’nin transit ülke olarak Avrupa’nın yeni petrol ve gaz merkezi olma potansiyeli olduğunu düşünüyor.

Analizde Almanya’nın Rus gazından bağımsız olmaya çalışması halinde, “Güney gaz koridorunun genişletilmesi ve Türkiye’nin Hazar Denizi ve Doğu Akdeniz’deki gaz yataklarına erişimi olan stratejik bir enerji merkezi olarak kullanılmasının gerçek fırsatlar sunabileceğini” belirtiyor.

İSRAİL-TÜRKİYE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
Nitekim Avrupa için Azerbaycan, Türkmen, Irak ve gelecekte İran petrol ve gazını ithal etme potansiyeli hala devam ediyor.

Raporda dikkat çekilen kısımlar:

“Artık giderek daha gerçekçi hale gelen İsrail-Türkiye enerji işbirliği sayesinde Türkiye kendisini bir enerji merkezi olarak konumlandırabilir.”
“Türkiye, güvenlik politikası, enerji politikası ve ekonomi açısından Rusya’ya bağımlı ve bu nedenle dengeli bir yaklaşım sergilemeye çalışmakta.”
“Türkiye’deki karmaşık iç siyasi durum ve ciddi ekonomik kriz nedeniyle, ayrıca ABD ve AB’nin mevcut ve olası yaptırımlarıyla bağlantılı olarak Erdoğan yönetimindeki mevcut hükümetin rotasında ciddi bir değişiklik beklenmemelidir.”
Bununla birlikte, KAS uzmanları, “özellikle enerji sektöründeki karşılıklı bağımlılıklar ve Putin ile Erdoğan arasındaki kişisel ilişkiler, birçok zorluğa rağmen yapıcı ilişkilerin sürdürülmesini mümkün kıldı” diye yazıyor.

Türkiye’nin son yıllarda Rusya’ya yönelik yaklaşımları taktiksel nitelikte ve “Türkiye’nin Rusya’ya yönelmesi” olarak değil, daha çok “bölgesel bir gücün kendine güvenen görünümü” olarak anlaşılmalıdır deniliyor:

“Orta vadede Moskova, Ankara’nın en büyük stratejik rakibi olmaya devam edecek. Ukrayna savaşı ne kadar uzun sürerse, Türkiye’nin Rusya ile stratejik dengeyi koruması o kadar zor olacaktır.”

DRAMATİK BİR YAKINLAŞMA
KAS raporuna göre Türkiye, özellikle Suriye savaşında Rusya’ya karşı uzun süredir sert bir tutum sergiliyor.

Ancak 2015 yılından bu yana ülkeler arasında “dramatik bir yakınlaşma” ve “benzeri görülmemiş bir işbirliği” yaşanıyor.

Türkiye ile Rusya’nın ilişkileri şimdi Ukrayna savaşı ile test ediliyor.

Kaynak: Euronews

Exit mobile version