Bugün Kıbrıs

Reform Meclis’te: Muhalefet sordu, hükümet adına Üstel cevapladı

Meclis’te bugün Başbakanlığın, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin gündeminde bulunan Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi görüşüldü, muhalefetin ret oyu verdiği ivedilik kararı hükümetin oyları ile geçti.

ÖZERSAY BELEDİYELER İÇİN AD-HOC KOMİTE ÖNERDİ

Konu hakkında ilk sözü alan HP Genel Başkanı Kudret Özersay, belediyelerle ilgili yasa tasarılarının bir reform olarak gündeme geldiğini, ancak bunun her zaman reform anlamına gelmediğini, içeriğine bakılması gerektiğini söyledi.

3 haftadır HP’nin hükümete Ad-Hoc komite kurulması yönünde çağrıda bulunduğunu, ancak çağrılarının yanıtsız kaldığını ifade eden Özersay, bir Ad-Hoc komitenin kurulmasının önemli ve gerekli olduğunu kaydetti.

Bugün uyarı grevi yapan sendikaların çağrısının da muhalefetin görüşlerinin alınması yönünde olduğuna dikkat çeken Özersay, belediyeler reformunu ve belediyelerin sayısının azaltılmasını desteklediklerini, ancak içi boş tablet reformu doğru bulmadıklarını ve reforma bir içerik kazandırılması gerektiğini kaydetti.

Nüfus konusunun netleştirilmesi ve belediyelerin gelirlerinin güncel verilerle hesaplanması gerektiğini ifade eden Özersay, verimlilik ve iyi yönetimden bahsedilirken, bazı belediye başkanlarına emeklilik maaşı bağlanması konusunu doğru bulmadıklarını söyledi.

Birleştirilecek belediyelerde çalışanların maaş ve tahsisatlarında uyumlaştırma çalışmaları konusunda soru işaretleri bulunmasının en büyük sorunlardan biri olduğuna işaret eden Özersay, çalışanların kendi özlük haklarıyla ilgili soru işareti bırakılmaması gerektiğini ifade etti.

Özersay, hak yetki ve sorumluluklar açısından konuya netlik kazandırılması gerektiğini söyleyerek, HP olarak hukuk devletini savunduklarını, belediye seçimlerinin ertelenmesini ancak ve ancak usule uygun bir şekilde herkesin fikri alınmasını onaylayabileceklerini veya gerçekten reform yapılacaksa doğru bulabileceklerini söyledi.

Oy birliği ve bazı temel prensiplerde anlaşılması gerektiğini vurgulayan Özersay, çoğunluk kararıyla seçim erteleme durumuna gidilmesi halinde, konunun mahkemelik olacağını, bu kapı bir kez aralarsa, bu Meclis’te çoğunluğu ele geçirenin Anayasa’ya rağmen bazı kararları almaya çalışacağını, bunun da çok tehlikeli olacağını kaydetti.

ERHÜRMAN: “CİDDİYETSİZLİKLE BELEDİYELER REFORMU YAPILAMAZ

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, belediyelerle ilgili yaşadıkları süreci aktararak, temsilcilerinin iki kez bu konuda görüşmeye gitmesine rağmen, belediyelerle ilgili yasa tasarısının son halinin metnini, Meclis’e sunulmadan görmediklerini söyledi.

Erhürman, belediyelerle ilgili sözü edilen değişikliğin önemine işaret ederek, en azından son halini görüp istişare edilmesi gerektiğini kaydetti.

Erhürman, yasanın genel gerekçesini de eleştirerek, genel gerekçenin hiçbir şekilde anlaşılamadığını, Meclis’ten geçerse utanç duyulacak bir metni bulunduğu görüşünü ifade etti.

Yasa tasarısının genel gerekçesinden kesitler okuyan Erhürman, genel gerekçenin komitede değiştirilmesinin de mümkün olmayacağını kaydetti.

“Ne yaptığınızın farkında olmayarak hazırladığınız metinler var yasa tasarısında…” diyen Erhürman, belediye reformu ve sayıların azaltılması konusuna karşı olmadıklarını, ancak önemli bir mesele olduğu için aceleye getirilmemesi gerektiğini söyledi.

Seçime 3 ay kala belediyelerin sayısının kısıtlanmak istenmesinin ciddi bir demokratik açık ortaya çıkardığını belirten Erhürman, belediyelerin sayısı konusunda kriterlerin iyi değerlendirilmesi, detaylı olarak gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Belediyeler reformu yapılırken, toplu iş sözleşmesinin feshedilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Erhürman, bu konunun iş hukukçuları ile konuşulması gerektiğini, toplu iş sözleşmesinin Anayasal bir hak olduğunu, bunların feshedilmesi halinde Anayasa’ya aykırı bir iş yapılmış olacağını söyledi.

Erhürman, ciddiyetsizlikle belediyeler reformu yapılamayacağını, bu reformun seçime 3 ay kala olamayacağını, bunu yapmanın memleketi daha da büyük bir kaosun içine sokacağını belirterek, bu yasa tasarısı üzerinden reforma gidilmesinin mümkün olamayacağını kaydetti.

Kapatılacak belediyelerin başkanlarına danışmanlık verilmek istenmesini de eleştiren Erhürman, danışmanlığın müşavirliğin daha yeni Türkçesi olduğunu, hiçbir hukuki gerekçeye oturtulamayacağını söyledi.

Bu metinlerin içine kayyumluğun da konulduğunu belirterek bunu eleştiren Erhürman, bunun hiçbir şekilde olamayacağını vurguladı.

Erhürman, “Belediyeler reformu ciddi bir iştir, çalakalem yapılamaz o nedenle bu ivedilik talebine oyumuz rettir. Her şeyden önce demokrasiye terstir. Seçime üç aya kala bu yapılamaz” dedi.

ÜSTEL: “BU SENE SONUNA KADAR SEÇİMLERİ ERTELEMEYE VAR MISINIZ?”

Meclis’te daha sonra İçişleri Bakanı Ünal Üstel, muhalefetin Belediyeler Yasa Tasarısı ile ilgili eleştirilerini yanıtladı.

Üstel, yasa üzerindeki çalışmaların şimdi değil Özkan Murat’ın bakanlığı döneminde başlandığını kaydederek, hükümetleri ve dönemin İçişleri Bakanlarını sıraladı.

Ünal Üstel, “Sizce bu yasa Meclis’e erken mi geldi? Tüm arkadaşların yasa üzerinde emeği var… İlgili yerlerden görüşler alındı. Kimse bana, ‘Bilmiyoruz, oturdunuz 20 günde yasa tasarısı yaptınız’ demesin. Bilgileri harmanladık, derledik buraya getirdik…” dedi.

Hep eleştiri yapıldığını, öneri paylaşılmadığını ifade eden Üstel, “Avrupa Birliği, Türkiye ve Güney komşumuz yasaları, reformları yaparken biz neden yapamıyoruz?” diye sordu.

Anayasa’nın dışına çıkmadıklarını da ifade eden Üstel, parti başkanlarına seslenerek, “Bu sene sonuna kadar seçimleri ertelemeye var mısınız? Bu yasa tasarısı üzerinde çalışmaya devam edelim…Ben gerçekçi bir insanım. Bakanlar Kurulu’nda sunum yaptım, eksik gördüklerimizle ilgili düzenleme yaptık. Komisyonda ne varsa tartışmaya hazırım” şeklinde konuştu.

Nüfusu ve coğrafi konumu kriter aldıklarını söyleyen Üstel, “Sayı 13, 14, 15 olabilir. O çalışılır. 20 bin nüfusu kriter aldık. Hiçbir siyasi düşüncemiz olmadı… Hiçbir köyü de bağlı olduğu belediyenin dışına çıkarmadık” dedi.

Konuşmalarda ağırlıklı olarak belediyelerin birleştirilmesine ilişkin yasa tasarısının ele alındığı genel kurulda, tezkerenin oylamasından önce yeniden söz alan Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, yeniden söz alarak “öneri sunmadınız” eleştirisini yanıtladı.

İçişleri Bakanı Ünal Üstel’e hitaben “Sayın Üstel, keşke metni bize gönderip önerimizi öyle sorsaydınız… Bize metin vermediniz ki nasıl öneri yapalım…” şeklinde konuşan Erhürman, çok ciddi olan bu konuda gereken hassasiyeti henüz göremediğini ifade etti. Erhürman, “Böyle devam ederseniz, memleketi kaosa sürüklemekten başka bir şeye sebebiyet vermeyeceksiniz” dedi.

Konuşmalardan sonra İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesinin gündeminde bulunan Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa Tasarısı’nın Komitede İvedilikle görüşülmesi tezkeresi onaya sunuldu. Tezkere oy çokluğu ile kabul edildi.

BAYBARS

HP Milletvekili Ayşegül Baybars da konuşmasında, ivediliği konuşulan belediyelerin birleştirilmesi yasa tasarısının Belediyeler Yasası’ndan kopuk olduğunu ifade ederek, “Bundan sonrasına dair ne olacağı belli değil” dedi.

Baybars, İçişleri Bakanı olduğu dönemde belediyeler reformuyla ilgili çalışma yaptıklarını ve UBP-HP döneminde Bakanlar Kurulu’na sunduklarını ifade etti. Baybars, “Biz ortak akılla bir yol izlemeye çalıştık. 3 yıl önce vakit varken, hiçbir katı koymayanlar, seçim yasaklarına 1 ay kala belediyeleri nasıl birleştirecek, toplumu seçime nasıl götürecek…Bilmiyoruz..” şeklinde konuştu.

Belediyelerin sayının değil mali ve idari özerkliğinin baz alınması gerektiğini ifade eden Baybars, “Tasarıların tümünü Resmi Gazetede gördük. Üzerinde çalışılması gereken ciddi meseleler var. Çalışma, demokratik katılımcılık gereği ad-hoc komiteyle ve doğru zamanda yapılmalı” dedi.

Exit mobile version