İtalya: Rus gazını ikame etmek için en az 3 yıl gerekiyor

İtalya hükümeti, Rusya'dan alınan doğalgazı alternatif kaynaklarla ikame etmenin en az 3 yıl süreceğini açıkladı.

İtalya Ekolojik Dönüşüm Bakanı Roberto Cingolani, Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’ya alternatif enerji tedarikçisi arayışıyla ilgili olarak parlamentoya bilgi verdi. Cingolani bugün Senato’da yaptığı açıklamada, İtalya’nın Rusya’dan ithal ettiği doğalgaz miktarının son 10 yılda 20 milyar metreküpten 29 milyar metreküpe çıktığını söyledi.

Cingolani’nin açıklamasına göre İtalya halen doğalgaz ihtiyacının yüzde 95’ini ithalatla karşılıyor. Bunun yüzde 40’ını Rusya sağlıyor. Bakan Cingolani, bu nedenle halen Rusya’ya “bağımlı” olduklarını söyledi ve uzun vadede Rus gazını başka kaynaklarla ikame etmek gerekeceğini belirtti.

“Yapısal önlemlerle bu mümkün olabilir” diyen Cingolani, ancak bunun için en az 3 yıl gerekeceğini, gelecek 2 kış için bunu sağlamanın “karmaşık olacağını” vurguladı.

Ekolojik Dönüşüm Bakanı, gerekli adımlar atılırsa doğalgaz ithalatının 20 milyar metreküplük bölümünün kısa ve orta vadede ikame edilebileceğini de söyledi; alternatifler arasında Cezayir gibi başka ülkelerden ithalatı güçlendirmek ve kömür ya da petrolle elektrik üretiminin artırılmasını da saydı.

Kaynak: BBC

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi