Bugün Kıbrıs

Çavuşoğlu’ndan Taliban açıklaması

Antalya Diplomasi Forumu’nun son gününde Afganistan konusunda konuşan Çavuşoğlu, “Tanınma olmadan Afganistan’daki birçok sorun çözülemez” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu’nun (ADF) son gününde Ukrayna ve Afganistan konusunda açıklamalarda bulundu. Türkiyeli yurttaşların Ukrayna’dan tahliyesi için çalışmalar yapıldığını belirten Çavuşoğlu, Afganistan konusunda da Taliban’ın tanınması gerektiğini savunarak “Tanınma olmadan Afganistan’daki birçok sorun çözülmez” dedi.

“LAVROV İLE İNSANİ KORİDOR KONUSUNU DA GÖRÜŞTÜK”
Rusya-Ukrayna savaşının başladığı günden bu yana 14 bin 480 Türkiye vatandaşının tahliye edildiğini belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:
“Çatışma bölgesinde kalan vatandaşlarımız da var özellikle Mariupol’de. Lavrov ile görüşmemizde insani koridor konusunu da görüştük. İnsani ateşkes ve koridorun açılması gerekiyor, bu konuyu iki tarafla da konuşuyoruz. Şehrin altyapısı gitmiş durumda, oradaki vatandaşlara telefonla ulaşamıyoruz. Oradaki camide vatandaşlarımız var, temas halindeyiz. Caminin bombalandığı yönünde haberler çıktı ancak caminin imamı iddiaları yalanlandı. Camide bir hasar yok. Dünden beri otobüslerimiz orada bekliyor, çatışmalar devam ettiği için ve telefonlar kullanılmadığı için bekliyoruz. Vatandaşlarımızın yüzde 90’ından fazlasını tahliye etmiş olacağız.”

“TANINMA OLMADAN AFGANİSTAN’DAKİ BİRÇOK SORUN ÇÖZÜLMEZ”
Afganistan’a ilişkin de açıklama yapan ve yönetimi ele geçiren radikal İslamcı Taliban’ın tanınmasını savunan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Afganistan paneli vardı, bugünkü geçici yönetimini davet etmemiz de son derece doğaldır. Bizim daha önce temaslarımız, görüşmelerimiz oldu. Uluslararası tanınma için hangi adımların atılması gerektiğini söyledik. Tanınma olmadan Afganistan’daki birçok sorun çözülemez. Tanınma konusunda aceleci davranmıyoruz, tüm dünya gibi atılması gereken adımları bekliyoruz.”

KABİL HAVALİMANI AÇIKLAMASI
Çavuşoğlu, “Kabil Havalimanı’nın işletilmesinde Katar ile Türkiye arasında hiçbir sorun yok, şu an Taliban ile müzakereler yürütülüyor. Henüz Türkiye ve Afganistan arasında tam bir mutabakat sağlanmadı” bilgisini de paylaştı.

Kaynak: İleri Haber

Exit mobile version