Bugün Kıbrıs

Şili Devrimci Komünist Partisi’nden seçim açıklaması: Halk, diktatörlüğe dönüş tehlikesi karşısında harekete geçti

Konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan Şili Devrimci Komünist Partisi (PCR), “Boric’in ezici zaferi halkın; özgürlük ve demokrasinin ordu ve büyük ekonomik gruplar tarafından ayaklar altına alındığı kırk yıl öncesinde olduğu gibi aşırı muhafazakar bir diktatörlük sistemine dramatik bir dönüş tehlikesi karşısında harekete geçme kapasitesini gösterdi” dedi.

YENİ HÜKÜMET BURJUVA DEMOKRATİK ÇERÇEVE İLE SINIRLI
“Halkın talep ettiği değişiklikler, burjuva demokratik çerçeveyle sınırlı yeni hükümet tarafından tam olarak hayata geçirilmeyecek olsa da, demokratik halk alternatifi olacak bir işçi hükümeti için mücadeleye ve örgütlenmeye devam etmemize izin verecek” denilen açıklamada, buna rağmen radikal sağın oyunun küçümsenmemesi gerektiğine dikkat çekildi.

SAĞ BAŞKANLIKTA KAYBETTİ, KONGREDE GÜÇLENDİ
Aşırı sağın adayı Jose Antonio Kast’ın projesinin kazandığı yüzde 45 oranındaki oya vurgu yapılan açıklamada, “Onu destekleyen partiler var olmaya devam ediyorlar, başkanlık yarışında mağlup olmalarına rağmen Hristiyan demokrasinin en gerici kesimleriyle birlikte büyük tekellerin çıkarlarına aykırı herhangi bir girişimin gerçekleşmemesi için mümkün olan her şeyi yapacakları Kongrede güçlendiler.”

İLERLEMENİN TEK YOLU İŞÇİLERİN VE HALKIN ÖRGÜTLENMESİ
“Pinocheci sağın ve sosyal demokrasinin güçlerinin baş başa gittiği bu yeni siyasi panorama, halkın ve işçilerin taleplerinde ilerlemenin tek yolunun kendi örgütlenmeleri ve eylemleri olduğunu gösteriyor” denilen açıklama şöyle devam etti:

“Hükümete içgüdüsel bir şekilde saldırarak, kim daha devrimcidir çocukça rekabetine girerek sağın oyununu oynayamayacağımız açıktır, ancak bir kez daha, sermayedarlar lehine ve onlara göre uyarlanmış uzlaşmalar demokrasisinin hakim olacağı bir sistemin iyi niyetini oturup beklemeyeceğimiz de açıktır.”

KAZANIMLARI DESTEKLEYECEĞİZ, GERİLETME GİRİŞİMLERİNE KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ
“İşçi haklarının pekiştirilmesinde ve işçilerin örgütlenmeleri lehine demokratik değişikliklerde ilerlemeyi ve kendilerini ilgilendiren politik-ekonomik kararlara doğrudan katılımı mümkün kılan her türlü girişimi destekleyeceğiz. Ama sadece gözlemci olmayacağız, hükümet programının uygulatmak ve işçilerin yıllarca mücadeleyle ve kanlarıyla kazandıkları hakları geriletmek üzere her türlü girişime karşı kararlı ve mücadeleci bir şekilde seferber olacağız.

Aşırı sağ yenildi, ama ölmedi, onun başını kaldırmasını engellemenin tek yolu sürekli uyanıklık ve hareket ile işçiler tarafından ve işçiler için inşa edilecek bir Halk Hükümeti için mücadeledir. Faşizmi işçiler durduracak!”

NE OLMUŞTU?
Şili’de pazar günü düzenlenen devlet başkanlığı seçimini kazanan sol blokun adayı ve eski öğrenci lideri 35 yaşındaki Gabriel Boric, ülkede seçilen en genç devlet başkanı oldu. “Apruebo Dignidad/Haysiyeti Destekliyorum” isimli sol ittifakın adayı Boric yüzde 55,87, Cumhuriyetçi Partinin aşırı sağcı adayı Jose Antonio Kast ise yüzde 44,13 oy aldı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak: Evrensel

Exit mobile version