HABER MERKEZİ
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Parti Meclisi’nde üretilen karma oyun kaldırılması kararı diğer partiler tarafından kabul görmedi ve 23 Ocak seçimleri için karma oyun kaldırılması konusunda uzlaşılamadı. Kamuoyuna Bugün Kıbrıs‘ın duyurduğu gelişme ile ilgili CTP milletvekili Asım Akansoy açıklamalarda bulundu.
Akansoy bugün Meclis’te konuyu görüşmek üzere kurulan Ad-Hoc komitede yer alan tüm partilerin temsilcilerinin konuyla ilgili görüşlerini ortaya koyduğunu belirtti. CTP’nin kaldırılması konusunda ısrarcı olmayarak çekincesi olan diğer partilerle birlikte hareket ettiğini ifade eden Akansoy yapılacak değişikliği de kamuoyuyla paylaştı. Kanal Sim’de Meyil Adakul’un sorularını yanıtlayan Akansoy, erken seçim tarihinin belirlenmesi ve karma oyun kaldırılması konusunda yaşanan son gelişmeleri aktardı. Akansoy’un açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:
“Son gelinen noktada tüm partiler Ocak ayında seçime gidilmesi yönünde ortak düşünceye sahipti. Tarihi belirlerken de yapılması gereken işler var diyerek UBP’yi uyarmıştık. Bütçenin geçmesi, Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda yapılması gereken değişiklikler ve komitelerden oybirliği ile geçmiş olan çeşitli yasaların onaylanması konusu vardı. Bu görüşleri UBP heyetinin CTP’yi ziyaretinde belirtmiştik. O toplantıda 9 Ocak tarihi konusunda görüşümüzü sordular, seçim hükümetine girip girmememiz konusunda bir teklifte bulunulmadı. Bize sadece 9 Ocak seçim tarihi öngörüleri ile ilgili ne düşündüğümüz soruldu. Biz de az önce belirttiğim üç hususu kendilerine söyledik. UBP bize bu üç nokta için de olur dedi. O zaman seçim tarihini ona göre planlayın takvim bakımından dedik. Bu konu Danışma Kurulu’nda görüşülürken tüm partilerde görüş birliği sağlandı.
Bu görüşmelerin üzerine UBP-Parti Meclisi hem 9 Ocak tarihi hem de karma oyun kaldırılması yönünde kara aldı. Karma oyun kaldırılması bizim dışındaki partileri kaygılandırdı. Gelinen aşamada yeni bir çalışma yapıldı, Meclis hukukçuları devreye girdi. Rahat bir şekilde seçimin yapılabilmesi için bu bahsettiğimiz üç noktayı da dikkate alarak 23 Ocak tarihini önerdiler. Dolayısıyla seçim o tarihte gerçekleşecek oybirliği oluştu, bir sıkıntı yok. Bu süre zarfında normalde 10 gün süren bütçe görüşmeleri 3 gün genel kurul, 3 gün komite çalışması olarak gerçekleştirilecek.”
İLÇE SINIRLANDIRMASI KALKACAK
“Seçim ve Halk Oylaması Yasası ile ilgili UBP’nin karma oyun kaldırılmasını önerdi ancak farklı partilerin farklı görüşleri var. Tarihsel geçmişimize baktığımızda CTP olarak hiçbir zaman ‘bana oy ver’ demeyiz, ‘partimize verin’, ‘mühür verin’ deriz. Parti Meclisi’nde yaptığımız görüşmede hakim görüş karmanın kaldırılması yönünde oldu fakat sadece CTP tek başına belirleyecek durumda değil, diğer partilerin çekinceleri olduğu ortaya çıktı. Karma oyun kaldırılması geriye çekildi, belli noktada iyileştirilmesi konusu öne çıktı. Ad-Hoc komite bugün kuruldu. Her siyasi partiden bir temsilci olmasını talep ettik. Oybirliği ile çalışmasını da CTP talep etti. Her partinin bir oyu olacak oybirliği esasına göre çalışılacak çünkü bu tüm partileri ilgilendiren bir konudur. Karma oy kaldırılıyor mu? Hayır kaldırılmıyor. Normalde karma oy kullananların ilçe sınırlaması vardır. Karma oy kullanacaksanız bir seçim bölgesinden aday sayısının yarısı kadar oy kullanmak zorundaydınız. Bu kural ortadan kalkacak. Karma oy kullanacak kişi en çok 50 en az 24 olmak üzere tüm bölgelerde istediği oyu kullanabilecek, ilçe sınırlandırılmasına tabi olmadan. Bu öneri YSK Başkanının üç önerisinden biriydi. Yüzde 23 karma kullanan kesimin yüzde 11’inin oyu bu karmaşıklıktan dolayı yanmıştı. Bunun önüne bu şekilde geçilmeye çalışılacak. Bu şunu getirecek; bazı bölgelerdeki vekiller çok daha yoğun oy alacak nüfusun yoğun olduğu yerlerde ama her bölgeden vekil çıkması konusu korunacak. Bunun çalışması Ad-Hoc komitede yapılacak ve 25 Kasım’a kadar tamamlanması lazım.”
SEÇİM YASAKLARI KONUSU
“Başbakan Sucuoğlu’nun kamuoyuna taahhüdü var. Geçen dönem Ersan Saner’in ağzından alamamıştık. Faiz Bey açık şekilde belirtti ki herhangi bir şekilde istihdam, kırsal arazi, vatandaşlık gibi konular yapılmayacak. Zaruri konular da YSK ile istişare ile yapılacak. Bugün bu da açık şekilde konuşuldu, kabul edildi.”
HÜKÜMET PROGRAMINI SANKİ TATAR YAZDI
“Gayriciddi bir çalışma olarak buldum, akıllarına ne gelirse yazmışlar. Federasyon geçmişin kalıntısı olmuştur ifadesi öne çıkarıldı, egemenlik, iki ayrı devlet filan sanki cumhurbaşkanlığı seçimine giriyoruz. Sucuoğlu göreve gelirken ‘temel konumuz ekonomidir’ demişti. Hükümet programını açar açmaz önünüze sanki Sayın Tatar yazmış gibi Kıbrıs sorunu çıkıyor. Duvara vurmuş olan dış politikayı tekrar tekrar önümüze koyduklarını görüyoruz. İçeriğine baktığımızda bizim vurguladığımız konuları da hiç tartışmadan koyduklarını görüyoruz. Kıbrıs sorununda uluslararası hukuktan bahsetmeyenler Maraş konusunda uluslararası hukuktan dem vuruyorlar. Sanki Kıbrıs sorunu uluslararası hukuk bağlamında değilmiş gibi tutarsız yaklaşımlar var.
DPÖ tarafından hazırlanan 2022-2024 orta vadeli program yayınlanacak diyor bu her zaman yapılan bir şeydir. 2023-2027 yılları için de 5 yıllık kalkınma planı çerçevesinde özel ihtisas komiteleri oluşturulacak yazıyor. Beş yıllık kalkınma planlarını ortaya koyan CTP’dir. UBP bugüne kadar bunu akıl etmemiş ama bu iki aylık süre için 5 yıllık kalkınma planı hazırlayacağından bahsediyor. Bu başlı başına siyasi karikatürdür. Türkiye’den elektrik doğalgaz getirme konusunda işbirliği yapılacakmış yine bu iki ay için. En azından samimi olup yapılabilecek şeyleri söyleselerdi.”