Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’na bir tepki de meslek örgütlerinden

KTMMOB’ye bağlı odalar yaptıkları açıklamalarda, Birleşik Kurul tarafından yasadışı bir şekilde onaylanan Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’na tepki göstediler.

Birleşik Kurul tarafından yasadışı bir şekilde onaylanan Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’na bir tepkide KTMMOB’ye bağlı odalardan geldi.

Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’na bir tepkide Kıbrıs Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (KTMMOB)’ye bağlı odalardan geldi.
Oda başkanları hiçbir görüş alınmadan, ortada bir karar olduğunu belirtirken, ülkede ciddi bir alt yapı sorunu olduğunu bu aşamada ciddi santral yatırımlarının yapılması gerektiğine dikkati çekti.

Meslek Örgütlerinin yok sayıldığını öne süren KTMMOB’ye bağlı odaların başkanları, “Şehir Planlama Dairesi bize danışmadan aldığı kararla bizi bay-pass etti” dedi.

REFİKOĞLU: “KURULTAY ÇIKARLARI UĞRUNA YAPILANI KABUL ETMEYECEĞİZ”
Şehir Plancıları Odası Oda Başkanı Merter Refikoğlu, ortada kabul edilemez bir durum olduğunu kaydetti. Birleşik Kurulun geçirmiş olduğu plan Meclis, üç belediye başkanı tarafından kabul edildiğini kaydeden Refikoğlu, “Birileri mutlu olsun diye, Kurultay çıkarları uğruna Müteahhitler Birliği mutlu olsun diye yasal olmayan şekilde bir plan geçirdiniz” dedi.

Bu durumu kabul etmenin söz konusu olmayacağını kaydeden Refikoğlu, bölgedeki halktan habersiz, yaşanılacak sıkıntıları görmezden gelerek işin doğasına aykırı bir planın kabul edilir bir tarafı olmadığını söyledi. Birlik ve oda olarak dava yoluna gideceklerini de yineleyen Merter Refikoğlu,” Kimlerin arazilerine ayrıcalık yapıldı bunu halka anlatsınlar” dedi.

“ARAŞTIRIYORUZ, HEPSİNİ AÇIKLAYACAĞIZ”
Şehir Plancıları Odası Oda Başkanı Merter Refikoğlu, gerekli araştırmaları yaptıklarını kimlere ayrıcalık yapıldığını isim isim halka açıklayacaklarını ifade etti. Müteahhitler Birliği’nin teknik eleman istihdam ettiğini, Belediye Başkanlarının da bazı çıkarları olduğunun anlaşıldığını bu yüzden bu planı kabul ettiklerini kaydeden Refikoğlu, “Mağusa Belediyesi Meclis üyeleri ile oy birliği ile İskele Belediyesi bir kişi dışında oy çokluğu ile onayladığını öğrendik” dedi.

Ortada kabul edilebilir bir durumun olmadığını da anlatan Refikoğlu, “Belediye Başkanlarını doğruyu bulmaya çağırıyoruz” dedi. Planının gelişmesi için uğraştıklarını, Girne’nin şimdiki halinin ise gelecekte o bölgelerde de yaşanacağını belirtti. Girne’de yaşanan sıkıntıları dile getiren ve bunun 20 yıl önce bu hale geleceğinin ön görüldüğünü kaydeden Refikoğlu, aynı sıkıntıların yakın gelecekte yaşandığı zaman o bölge insanının ve belediyelerin bu sıkıntıları yaşayacağını dile getirdi.

CÖMERT: “YANGINDAN MAL KAÇIRIRCASINA PLANI DEVREYE SOKMAK OLMADI”
Peyzaj Mimarları Odası Oda Başkanı Nevter Zafer Cömert, geleceği, çevreyi, düşünmeden sürdürülebilir bir karar üretilmeden bir karar alındığını kaydetti. “Yangından mal kaçırırcasına planı devreye sokmak olmadı” şeklinde konuşan Nevter Zafer Cömert, iklim krizleri yaşanırken, rant elde etmek için alınan bu karara sonuna kadar tepki göstereceklerini ifade etti.

CELLATOĞLU: “ENERJİ AÇIĞIMIZ ŞİMDİ DAHA DA ARTACAK”
KTMMOB’ye bağlı Elektrik Mühendisleri Odası Oda Başkanı Ali Murat Cellatoğlu, Mağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planının hiçbir görüş alınmadan alınan bir karar olduğunu söyledi. Ülkede ciddi bir elektrik açığı olduğunu vurgulayan Cellatoğlu, “Bu ülkede ciddi santral yatırımları yapılması gerek, enerji açığımız şimdi daha da artacak” şeklinde konuştu.

İmar Planının çok ciddi bir konu olduğunu, uzay çağında yaşanan bir dönemde hala birçok alt yapı eksikliği olduğuna dikkati çeken Cellatoğlu, “Birçok alt yapı eksikliği yaşanan ülkede üstelik bunlar içinde enerji açığı da yaşanırken alınan kararla ilgili bizden görüş bile talep edilmedi. Bizim bilgimiz olmadan geçirilen bir plandır” dedi.

YAĞCIOĞLU: “MESLEK ÖRGÜTLERİ YOK SAYILDI. ALINAN KARARLA BİZİ BAY-PASS ETTİLER”
İnşaat Mühendisleri Odası Oda Başkanı Gürkan Yağcıoğlu, ortada çok ciddi bir sıkıntı olduğunu Meslek Örgütlerinin yok sayıldığını ifade etti. Şehir Planlama Dairesinin kendilerine danışmadan ‘Bay-pass’ edildiklerini kaydeden Yağcıoğlu, “Şehir Planlama Daire müdürünün İnşaat Mühendisi olması bizi ayrıca üzdü” dedi. Mağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planı’nda kesinlikle söz haklarının olması gerektiğine değinen Başkan Gürkan Yağcıoğlu, “İmar Planları hazırlanırken, İnşaat Mühendislerinin görüşü alınmalıdır, bizim görüşümüz bu yönde” dedi.

YARKINER: “TEPKİLERİ DESTEKLİYORUZ”
Makine Mühendisleri Odası Oda Başkanı Ayer Yarkıner, Mağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planına aynı şekilde tepki gösterdiklerini kaydetti. Birliği ve odaları da desteklediklerini kaydeden Yarkıner, “Projelerle ilgili uygun olmayan yerde, mekanik projede olmaz” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi