Bugün Kıbrıs

Belediye emekçileri Meclis önünde eylem yaptı

HABER MERKEZİ

28 belediyede örgütlü Belediye Emekçileri Sendikası (BES), Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş), Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) ve Mağusa Türk Genel İş Sendikası, ekonomik kriz ve Kovid-19 salgınının belediyelere olumsuz etkilerine dikkat çekmek amacıyla Lefkoşa’da eylem yaptı.

Belediye başkanlarının da destek verdiği eylem, yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Meclis önünde toplanan eylemciler, dört sendika başkanının taleplerinin olduğu mektupları Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu’na vermelerinin ardından dağıldı.

Sennaroğlu, “Hepinizi saygıyla selamlıyorum. 48 milletvekiline dağıtılmak üzere birer mektup veriliyor. Ben bu görevimi yerine getireceğim. Mektupları dağıtacağım. Hepinize sevgiler, saygılar” dedi.

Dev-İş Başkanı Koral Aşam, Meclis önünde yaptığı açıklamada, taleplerin Meclis Başkanı’na iletildiğini, eylemin amacına ulaştığını ancak taleplerin yerine getirilmediği takdirde tekrar Meclis önüne geleceklerini ve sorunlar çözülene kadar eylemi sonlandırmayacaklarını açıkladı. Aşam açıklamasının devamında, belediye emekçilerinin haklı taleplerinin bir an önce karşılanması gerektiğinin altını çizdi, “Onlar padişahsa, yollar bizimdir dostlar” ifadelerini kullandı.

Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu ise, Azınlık Hükümetinin sorunlara ve vatandaşın yararlarına merhem olacağız diyerek yönetime gelerek on ay boyunca memlekete çok büyük zararlar verdiğini söyledi. Serdaroğlu, yerel yönetim kurumlarının pandemi dönei boyunca devletin yapması gereken görevleri üstlendiğini ve şu anda hizmet veremeyecek durumda olduğunu ifade etti. İstifa eden Başbakan Ersan Saner’in belediyelere pandemiden dolayı ek ödenek vereceğini, ancak hiç bir sözünü tutmadığı gibi bunu da tutmadığını belirtti.

Vatandaşların geçim sıkıntısı, asgari ücretli çalışanların artış beklentisi içerisinde olduğu, belediye emekçilerinin dört ay maaş alamadığı dönemde hükümet partilerinin ‘kim baş olacak’ kavgasına tutuştuğunu kaydeden Serdaroğlu hiç bir sorunun çözülemediğini söyledi.

BES Başkanı Mustafa Yalınkaya da, “Aslında biz emekçiler olarak Sayın Başbakan’a aşkımızı ilan etmeye geldik ama Sayın Başbakan bizi bıraktı ve kaçtı” diyerek, Başbakan Saner’i iradesizlikle suçladı.

Sorunların yıllardır tartışıldığını ifade eden Yalınkaya, “Bıçak kemiği kesti” dedi. Hükümete geleceklere seslenen Yalınkaya, “Bu sorunları ele alıp, çözemeyecekseniz sakın ola gelmeyin… Çünkü bu meydanlar dağ olacak sizlere” ifadelerini kullandı.

“BU YOLDA ÖLMEK VAR, DÖNMEK YOK”

4 sendika olarak birbirlerine söz verdiklerini belirten Yalınkaya, “Bu yolda ölmek var, dönmek yok. Biz sözümüzle, özümüzle biriz…” şeklinde konuştu.

Eylem sırasında meclis önünde bulunan muhalefet milletvekillerine de hitap eden Yalınkaya, iktidara gelmeleri durumunda öncelikle sorunlarının ele alınmasını istedi.

“MECLİS ÖNÜNDE DİRENİŞ ÇADIRI KURACAĞIZ”

Çözüm üretilmediği takdirde Meclis önünde direniş çadırı kuracaklarını da duyuran Yalınkaya, “Belediye emekçileri sizin maskaranız değildir, hizmetkarınız da değildir. Belediye emekçileri halkın hizmetindedir” şeklinde konuştu.

ÖZÜŞEN: BU ATEŞİN KIVILCIMI OLMAKTAN GURUR VE ONUR DUYUYORUZ

Mağusa Türk Genel İş Sendikası Başkanı Doğan Özüşen de, “Bu ateşin kıvılcımı olmaktan gurur ve onur duyuyoruz” diyerek, talepleri yerine getirilene kadar vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

“HAK VERİLMEZ, ALINIR”

“Hak verilmez, alınır” vurgusu yapan Özüşen, belediye emekçilerinin her aybaşı maaş tedirginliği yaşamaması gerektiğini söyledi. Mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini dile getiren Özüşen, bugünün sadece bir başlangıç olduğunu belirtti.

6 BELEDİYE BAŞKANINDAN DESTEK

Öte yandan 6 belediye başkanı LTB park yerinde toplanan eylemcilerin yanına gelerek, yaptıkları açıklamalarla eyleme destek belirttiler.

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, devlet katkısında herhangi bir artış olmazken, pandemi nedeniyle belediyelerin giderlerinin ciddi şekilde arttığını kaydetti. Kaya, “Covid-19” desteği denilen bir destekten söz edildiğini, bugüne kadar onun da verilmediğini söyledi. Belediye başkanları olarak yeterli baskı unsuru oluşturamadıkları özeleştirisinde de bulunan Kaya, 4 sendikanın eylemini selamladı.

Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser ise, eylemde 28 belediye başkanının tümünü görmeyi istediğini belirterek, eylemin 28 belediyenin menfaatine olduğunu söyledi. Belediyeler Yasası, Belediye Personel Yasası’nın belediye çalışanları için önemli olduğunu kaydeden Ataser, belediye başkanları olarak birlik olamadıkları özeleştirisi de yaptı.

Lapta Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ da, “Maalesef siyasete yenildik, 28 belediye başkanını bir araya getiremedik. Bizim beceremediğimizi sendikalar becerdi, ben gocunmadım, gocunmam da… ” dedi. Aktuğ, seçimle gelen başkanların bir gün görevden gideceğini, belediyenin esas sahiplerinin çalışanlar olduğunu söyledi.

Mehmetçik Belediye Cemil Sarıçizmeli de, belediyelerin canla, başla çalıştığını vurgulayarak, “Bugün yaşatılanları zerre kadar hak etmediniz” dedi. Belediyelerle yıllardır dalga geçildiğini savunan Çizmeli, “Bugün bir ateş yaktık, bu ateşi büyüteceğiz bütün ülkeye yayacağız. Hakkımız olanı almak için sizlerle bu yolu yürüyeceğiz” dedi.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı da, “Hava sıcak, yol uzun ama eminim ki yolun sonu aydınlık olacak” diyerek, 2 yıldır salgın başladığından bu yana sahada olanın belediye çalışanları olduğunu kaydetti. “Yeter artık” diyen Harmancı, sene başı 70 milyon TL Kovid ödeneği istendiğini, ancak bunun verilemeyeceğinin söylendiğini aktardı. Harmancı, “1 milyarlık kayıt dışı parayı bu ülkeye soktular, bize yine hiçbir şey vermediler, yazıktır” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version