HABER MERKEZİ
Almanya’da halk, genel seçimlerde 20. Dönem Federal Meclisi ve yeni hükümeti belirmek için bugün sandık başına gidiyor. 7,5 milyon göçmen kökenli, 60,4 milyon seçmenin, oy kullanacağı seçimlerde halk 16 eyalette kurulan 85 bin sandıkta oy kullanacak. Seçimlere 47 parti katılıyor.
Federal İstatistik Dairesi’nin hesaplamalarına göre, kadın seçmenlerin sayısı, erkek seçmenlerden daha yüksek. Oy verme hakkına sahip olanların 31 milyon 200 bini kadın, 29 milyon 200 bini de erkek.
CNN’de yer alan habere göre, son anketler Sosyal Demokrat Parti’nin (SDP) oyların yüzde 25.2’sini aldığını, 2017 seçimine göre 4.7 puan kazanacağını öngörüyor. Hristiyan Birlik ise anketlerde yüzde 22.4 ile ikinci parti olarak görünüyor. Bu da 2017 federal seçimlerine göre 10.5 puan fark anlamına geliyor.
Yeşiller Partisi ise anketlerde yüzde 15.9 ile üçüncü parti olarak görünüyor. Yeşiller, 2017 seçiminden 7.5 puan fazla alabilecek gibi görünüyor. Yeşiller Partisi lideri Annalena Baerbock’un bugün gerçekleşecek seçimden sonra koalisyon müzakerelerinde etkili olacağı belirtiliyor.
OY KULLANMA NASIL YAPILIYOR?
Almanya’da her seçmenin iki oyu var, oy pusulalarında iki sütun bulunuyor. Birinci oy ile seçmenler seçim bölgesindeki milletvekili adaylarından tercih ettikleri ismi seçiyor. Almanya genelinde 299 seçim bölgesi var. Her seçim bölgesinde birinci oyların çoğunluğunu alan aday doğrudan meclis’e girmeye hak kazanıyor. Böylelikle Almanya’da tüm seçim bölgelerinin mecliste temsil edilebilmesi sağlanıyor.
Seçmenler ikinci oyları ile bir partinin eyalet genelinde belirlediği listede yer alan adayları seçiyor. Bu oy hangi partinin, kaç milletvekili ile mecliste temsil edileceğini belirliyor.
Deutsche Welle Türkçe’ye göre, uzmanlar bu seçimlerde meclisteki milletvekili sayısının toplamda 800 hatta 900’ü bulmasının mümkün olduğunu söylüyor.