Goethe-Institut Kıbrıs, Joseph Beuys´un 100. doğum yılında, küratörlüğünü Marina Christodoulidou’nun üstlendiği bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Etkinlikler dizisi, bir sanat atölyesi, bir sergi, film gösterimleri ve Beuys’un arkadaşı sanat tarihçisi Rhea Thönges-Stringaris ile bir söyleşiden oluşuyor.
Joseph Beuys’un 100. doğum günü vesilesiyle, bu yılın ilkbaharında Kıbrıslı genç sanatçılara yönelik 10 günlük bir atölye çalışması gerçekleştirildi. Atölye, Beuys’un sanatı, felsefesi ve sosyal heykel kavramının incelenmesinin yanında, Beuys’un fikirlerinin bizim için bugün ne derece geçerli olduğuyla ilgiliydi. Atölye, Marina Christodoulidou ve sanatlarında Beuys’un etkisini hisseden beş Kıbrıslı sanatçı tarafından gerçekleştirildi. Bu atölye çalışması süresince gelişen fikirlerle yaratılan sanat eserleri, 22 Eylül 2021’de açılan ortak bir sergide Goethe-Institut’un etkinlik salonunda ziyaretçilerle buluştu. Sergi 23 Ekim 2021 tarihine kadar açık kalacak.
Social Sculptures, 2021 Nisan ayında, kültür alanında çalışanlar ve sanatçılar tarafından yönetilecek ve birlikte şekillendirilecek olan on günlük bir atölye çalışması ile başlamış ve 2021 Eylül ayına kadar devam etmiştir. İzlenen metotlarda, Joseph Beuys’un çalışmalarından ve sosyal heykel projelerinden esinlenilmiştir. 19-29 Nisan 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen atölye çalışması Beuys’un 1970’li yılların başlarında geliştirmiş olduğu sosyal heykel konseptine ışık tutmayı hedeflemiştir. Beuys’un etkili olan sosyal heykel kavramı, sanatın, tüm yaşam sürecini – düşünceleri, eylemleri, konuşmaları ve objeleri – içine aldığı ve sanatçının ötesinde çok sayıda insan tarafından kolektif olarak uygulanabileceği görüşüne dayanıyor. Bu süreçte Talks veya atölye çalışmalarında Rhea Thönges-Stringaris, Horst Weierstall, Dimitris Chimonas, Nurtane Karagil, Lito Kattou, Melina Philippou, Social Club (Stavroulla Kyriakidou, Panayiotis Soteriou, Andriana Lagoudes , Nandia Dedeletakis, Nico Stephou, Ioulita Toumazi), Lower Levant Company (Emiddio Vasquez, Peter Eramian) görev almıştır.
Atölye sonucunda ortaya çıkan ve Spyros Anastasiou, Mehveş Beyidoğlu, Stella N. Christou, Eirene Constantinou, RafaellaConstantinou, Marietta Mavrokordatou, Andreas Papamichael, Simone Philippou, Zoe Polycarpou, Korallia Stergides ve Nicolina Stylianou’ya ait eserler 22 Eylül 2021’de Goethe-Institute Kıbrıs’da gerçekleştirilen sergi ziyaretçilerle buluştu.
Sanatsal yaklaşım biçimleri, ses, heykel, gravür, fotoğraf, enstalasyon, performans gibi bir bölümü katılımcı olan, farklı dalları kapsamaktadır. Sanatçılar “sanat eseri” kavramından ortak bir çıkışla, özü ortaya çıkararak sanat-yapmanın hibrit form ve süreçleri arasında hareket eder.
Sergi için yaratılan eser ve aksiyonlar çeşitlilik ve çoğulluğuyla katılımcıların karşılaşmaları ve birbirleriyle olan paylaşımları sonucunda oluşmuş olan sosyal heykeli yansıtır. Heykel, hareket için metafor olarak incelenmektedir; toplum olarak ona göre yaşadığımız bir metaphor olarak. Etimolojik anlamıyla “aktarmak” veya “taşımak” metaforu, hareket fikrinin ortaya çıktığı çoğulculuk ve söylemsel pratikler arasındaki ilişkiyi yeniden ifade ediyor gibi görünmektedir. Sosyal Heykel hareketi, bir bireyin ve tekil bir sanatsal eylemin amacını veya iradesini yansıttığı için değil, canlandırılan ve yeniden sahnelenen kolektif, ortak pratikten türediği için gerçekliğin kompozisyonlarını taşır. Parçası olduğumuz sosyal kompozisyonların durmaksızın şekillendirilmesine ve reforme edilmesine daha yakın olmanın yollarını paylaşan sanatçılar, “t sosyal”t ve “t heykel”t nosyonlarını plastisite ve dayanıklılık yönünden ele almaktadır.
Etkinlikler dizisinde ayrıca Eylül ve Ekim aylarında yer alacak, Beuys’u ve eserlerini tanıma fırsatı yaratan film seçkileri de yer alacak. Buna göre 29 Eylül 2021 günü ‘Beuys’, 12 Ekim 2021’de Joseph Beuys hakkında kısa filmler ve 18 Ekim 2021’de de Joseph Beuys: Bir Roportaj film gösterimleri tümü verilen tarihlerde saat 19:00’da Goethe-Institut Lefkoşa’da yer alacak.
Etkinlikler serisi içerisinde 7 Ekim 2021 günü saat 19:00’da Marina Christodolidou, Rhea Thönges-Stringaris ile Joseph Beuys‘la olan işbirliği ve dostluğu konusunda online bir söyleşi gerçekleştirecek.
JOSEPH BEUYS KİMDİR?
Joseph Beuys (12 Mayıs 1921 – 23 Ocak 1986), 20. yüzyılın ikinci yarısının en önemli ve en etkili sanatçılarından biri olarak kabul edilmektedir. Alman Fluxus-, Happening- ve performans sanatçısı ve aynı zamanda da heykeltıraş, enstalasyon sanatçısı, grafiker, sanat teorisyeni ve pedagog olarak tanınmaktadır. Geniş kapsamlı çalışmaları, hümanizm, sosyal felsefe ve antropozofi kavramlarını temel alır. Çalışmaları, “sanatın genişletilmiş tanımı” ile ve bütünlüklü sanat eseri (gesamtkunstwerk) olarak sosyal heykel görüşüyle doruk noktasına ulaşmıştır. Sosyal heykelin yaratıcı ve katılımcı bir rol oynayarak toplumu ve siyaseti şekillendirmesi gerektiğini savunmuştur. Beuys’un 1970’lerin başında geliştirmiş olduğu etkili sosyal heykel terimi, sanatın tüm yaşam sürecini (düşünceler, eylemler, konuşma ve nesneler) kapsayabileceği ve sanatçıların ötesinde çok çeşitli insanlar tarafından birlikte gerçekleştirilebileceği inancını esas alır.