HABER MERKEZİ
AKEL Politbüro Üyesi ve Kıbrıs Sorunu Bürosu Sorumlusu Tumazos Çelebis bir gazeteye verdiği röportajda, “Kıbrıslı Türkler 1960 Anayasası’nda Kıbrıslıtürklerin erkteki varlıkları daha güçlü olacak. Geri dönüşü neden kabul etmesinler ki?” sorusuna yanıtında “Kıbrıs sorununa çözüm bulunmadan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımaları mümkün değil. Diğer yandan, bir an için 1960 Anayasası’na geri dönmeyi kabul ettiklerini varsayalım. Bu ne anlamına gelecektir? Bu, bir yandan yasadışı devlet var olmaya devam ederken, Ersin Tatar’ın veto hakkına sahip olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacağı anlamına geliyor, çünkü adada işgal koşulları devam ederken 1960 Anayasası’na dönülmüş olacak. Bu, bütçe de dahil olmak üzere bir dizi konuda Kıbrıslıtürk milletvekillerinin ayrı çoğunlukla Meclis’e girmesi, Milli Muhafızların yerine karma bir ordu getirilmesi, Eğitim Bakanlığı’nın feshedilmesi ve Cemaat Meclisleri’ne dönüş anlamına geliyor. Kıbrıslıtürklerin devlet hizmetlerinde kendilerine denk düşen oranda yerlerine dönmeleri anlamına geliyor, Crans Montana’daki herkesin kaldırılması gerektiği konusunda hemfikir olduğu Garanti Antlaşması’na geri dönmemiz anlamına geliyor. Ve bu sadece bir Antlaşma olmayacak, Anayasa’nın değiştirilemeyecek temel bir maddesi olacak. Üstelik bütün bunlar yasadışı devletin varlığını sürdürdüğü koşullarda yapılacak. Bu önerinin mantığını ve anlamını kim anlayabilir?” dedi
“Kimileri 1960 Anayasası’na dönüşü, yeni Anayasa hazırlanana kadar bir geçiş olarak görüyor” sorulan bir diğer soru üzerine Tumazos Çelebis “Peki diğer tarafın bunu kabul edeceğini mi bekliyorlar? Bu, Sayın Anastasiadis’in çözüm iradesine gerçekten sahip olduğuna BM Genel Sekreteri’ni ikna edecek ciddi bir öneri mi?” dedi. Sonuçta tam tersinin olduğuna işaret eden Çelebis, aslında uluslararası alanda Türkiye ve Tatar’ı teşhir edecek iki devlette ısrarın, MEB’deki oldubittilerin, Maraş’ta yapılanların yaşanırken, çıkıp da 1960 Anayasası’na dönüşten söz edilmesiyle, bir yanda iki devlette ısrar edenler, diğer yanda üniter devlete dönüşten söz edenler olduğunu ve bu şekilde iki tarafın da üzerinde anlaşmaya varılan çerçevenin dışına çıktıklarını sergileyen bir tablonun ortaya çıktığını ve bunun da sorumlulukların eşitlenmesi anlamına geleceğini kaydetti.
“Buna rağmen Cumhurbaşkanı Anastasiadis bu önerisi hakkında BM Genel Sekreteri’ni bilgilendireceğini söyledi” yorumuna ise Tumazos Çelebis “Eğer BM Genel Sekreteri böyle bir öneri alırsa, muhtemelen artık parmağını kıpırdatmayacak ve sorumluluklar eşitlenecek” dedi.
Tüm bunların, görüşmelerin kalınan yerden yeniden başlamasına izin vermeyen toksik bir atmosfer yaratığını belirten Çelebis, yaratılan boşluğun, bizi sadece sonu gelmeyen yeni bir sürece sokmayı başaracak olan (içeriden ve dışarıdan) sözde yeni fikirlerle doldurulacağı uyarısında bulundu.