Bugün Kıbrıs

ARŞİV KİMLERE KAPALI?

Arkeolog, Araştırmacı – Yazar Tuncer Bağışkan, Zekai Altan ile kaleme aldıkları köyleri tanıtan kitap ile ilgili araştırmalarını ilerletemiyor. Vakıflar İdaresi’ne sözlü ve yazılı başvurularına rağmen Bağışkan’ın arşive girmesine izin verilmiyor. Yaşananları Bugün Kıbrıs’a anlatan Bağışkan, kendi durumunda 8-10 bilim insanı daha olduğunu vurguladı.
Bağışkan’ın açıklamaları şöyle:

ÖZEL KALEM MEHMET GÜNEŞ KİM?
“Bir buçuk yıldan beridir arkadaşım Zekai Altan ile kaleme almakta olduğumuz “Karpaz’ın Geçmişine Yolculuk” kitabını hazırlarken Eftakomi (Yedikonuk) köyünde üzerinde H. 1290 (1873/74) tarihi kayıtlı olan küçük bir mescit saptamış ve bu mescitle ilgili olarak Evkaf arşivindeki İngiliz Sömürge dönemi dosyaları arasında Evkaf kayıtlarında açıkça görülen iki ayrı dosyanın bulunduğunu öğrenmiştim. Bunun üzerine bu dosyalardaki belgelerin incelemek için Evkaf İdaresine 9 Temmuz 2012 tarihli bir dilekçe göndermiştim. Ancak bu dilekçeme yasal olarak bir ay içinde yanıt verilmediğinden, bu kuruma hizmet alımıyla istihdam edilen ve kendini “Koordinatör” ile “Genel Müdür Özel Kalemi” olarak takdim eden Mehmet Güneş’in sekreterini telefonla aramıştım. Toplantıda olduğu gerekçesiyle bana toplantı sonrası dönüş yapılacağı söylenmişti. Ancak şahsıma geri dönüş yapılmadığı gibi bu konudaki ikinci bir aramama da herhangi bir yanıt verilmemiştir. Bu arada benim durumumda 8-10 bilim insanına yasal sürelerde yanıt verilmediğini de saptamış bulunmaktayım. Aradan 64 günlük bir süre geçtiğinden Evkaf Arşivinde yapmam gereken iki dosya üzerindeki araştırmamın engellenmiş olduğu anlaşılmaktadır.”

FOTOĞRAFLAR İZİNSİZ KULLANILDI
“Dahası geçtiğimiz günlerde elime geçen Evkaf İdaresi’nin bir bayram davetiyesinde, 17.6.2004 tarihinde Maraş kapalı bölgede çekmiş olduğum Bilal Ağa Mescidinin dört ayrı fotoğrafının bilgim dışında, yazılı iznim olmaksızın ve telif haklarım ödenmeksizin kullanıldığını öğrenmiş bulunmaktayım. Bu konuda Evkaf Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter’e facebook sayfamdan şikâyet ile taleplerimi bildirmiş bulunmaktayım. İş birlikleri mütekabiliyet esasına dayandığından, telif hakkına sahip olduğum Evkaf İdaresi tarafından kullanılan 4 fotoğrafımın her biri için Evkaf İdaresi’nden 5 bin Türk Lirası olmak üzere toplam 20 bin Türk lirası telif hakkımı adresime posta havalesi olarak göndermesini talep etmiştim. Konu avukatım Cenk Bolayır’a da havale edilmiştir.”

TARİKAT TEKKESİNE DÖNDÜ
“Evkaf İdaresi’nin bilimsel araştırmacıların “İyi İdare Yasası” ile “Bilgi Edinme Hakkı Yasası” altında öngörülen bilgi edinme haklarını gerekçesiz olarak gasp etmesinin, bu konuda bilgi edinme haklarını kullanarak yazılı başvuruda bulunan bilim insanlarına yasal bir gereklilik olarak öngörülen bir aylık sürede olumlu veya olumsuz herhangi bir yanıt vermemesinin ve üzerinde telif hakkı bulunan araştırmacıların fotoğraflarına telif hakkı ödemeden gasp edip kullanmasının, kamu yararına çalışması gereken bu kurumun son yıllarda asli görevlerini askıya alıp “Hizmet alımlarıyla” tarikat tekkesi haline getirilmiş olduğunu bir kez daha kanıtlamaktadır.
Evkaf İdaresi’nin bugünkü acınacak durumuna getirilmesiyle ilgili daha çok sözümüz olacaktır. Bir dahaki sefere onları da anlatırız.”

Exit mobile version