Bugün Kıbrıs

AB Türkiye Büyükelçisi: AB, Kıbrıs’ta iki devletli çözümü desteklemediğini net olarak ortaya koydu

Avrupa Birliğinin Türkiye Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut, AB’nin açıkça Kıbrıs’ta iki devletli çözümü desteklemediğini belirterek Türkiye liderliği ile görüşmeleri sırasında çalışma temelinin AB talimatları ve kararlarına dayalı olacağını vurguladı.

AB Büyükelçisi buna rağmen Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de gerginliğin düşmesinde oynadığı rolün kabul edilmesi gerektiğini ve muhtemelen şimdi AB ile ilişkilerinde bir ilerleme sağlanabileceğini kaydetti.

Kıbrıs Haber Ajansı KHA’ya verdiği mülakatında AB’nin Türkiye Büyükelçisi, Kıbrıs’la ilgili “AB’nin, Güvenlik Konseyi kararlarına dayalı Birleşmiş Milletler sürecini desteklediğini ve bu sürecin BM tarafından yürütülmesi gerektiğini söyledi. Son dönemde Kıbrıs’ta bulunan Avrupa liderliğinin net olarak iki devletli çözüm modelini kabul etmediğini ortaya koyduğunu hatırlatarak bunun BM kararlarına uymadığını” vurguladı.

Türk yetkililerle Kıbrıs konusunu görüşmeleri sırasında zorluklarla karşılaşıp karşılaşmadığı sorusuna Meyer-Landrut “görüşmelerimle ilgili bilgi vermem ancak çalışmalarımın temelinin bu konudaki AB kararlarına dayalı olduğu konusunda size güvence verebilirim. Ben üye devletlerin bireysel pozisyonlarını temsil etmiyorum, ben sadece AB pozisyonlarını temsil ediyorum” yanıtını verdi.
“Türk yetkililer kendi görüşlerini bildirdiler ve ben de Avrupa görüşlerini temsil ediyorum. Farklı görüşleri olan tarafların da var olduğunu kabul etmeliyiz. Bu diplomaside bilinen bir şeydir. Ama yine de, buradaki heyet Kıbrıs konusuyla uğraşmıyor”.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginlik ve AB’nin bu konuda oynayabileceği rolle ilgili Büyükelçi: “İki ülke arasında tekrar başlatılan istikşafi görüşmeleri selamladık. Diplomasi aradaki farkların çözümü için tek yoldur. Bu istikşafi görüşmelerin devam etmesini ve iki taraf da ileriye dönük yollar bulabileceğini umuyorum” dedi.
AB-Türkiye ilişkilerine gelince Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Avrupa Konseyinin belli sayıda beklentilerin karşılanması durumunda olumlu bir gündeme katılmak istediğini belirttiğini söyledi.

Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut “Ve bu Doğu Akdeniz’de gerginliğin yumuşaması yönünde kilit öneme sahip. Gerginlik yumuşadı, Türkiye bunda rol oynadı, bunu kabul etmeliyiz ve şimdi de ilişkilerde ilerleme kaydedilebilmesi amacıyla bireysel öğeler üzerinde çalışmalıyız”dedi.

Exit mobile version