Bugün Kıbrıs

Sivil toplum ayakta: PCR kararını geri alın!

HABER MERKEZİ

Meclis’teki partilerin yanı sıra çok sayıda sendika ve sivil toplum kuruluşu ile siyasi parti, hükümetin aldığı ücretli PCR kararını yaptıkları açıklamalarla protesto etti. Kararın derhal geri alınmasını isteyen kuruluşlar, hükümetin bir an önce toplumun durumuna kulak vermesi ve gerekli ekonomik önlemleri alarak sosyal patlamaların önüne geçmesi gerektiğini vurguladı.

MEMUR-SEN
Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen), PCR ve antijen testlerinin ücretli yapılması kararının geri çekilmesi için Hükümete çağrıda bulundu. Memur-Sen Genel Başkanı Akın Manga, Sendika olarak aşısızların PCR ve antijen testlerinin ücretli olması kararını doğru bulduklarını ancak, testlerin herkes için ücretli olması kararı ile bulaşın atmasının önünün açıldığını savundu. Manga, “Hükümet bu çelişkili kararları ile, bulaşın önünü açmış, pandemi ile mücadelede, teslim bayrağını çekmiş bulunmaktadır. Mali sıkıntı içinde olan sektörler ve çalışanları bu nedenle testlerden kaçınacak, dolayısıyla bulaşın artmasına neden olunacaktır. Hükümeti, bulaşın yayılımına katkı koyan ücretli test kararından vazgeçmeye, piyasadaki keyfi fahiş zamları önleyecek denetimleri ivedi olarak yapmaya çağırıyoruz” dedi.

EĞİTİM BEKLEMEZ İNİSİYATİFİ
Eğitim Beklemez İnisiyatifi, PCR ve antijen testlerinin ücretli yapılmasına ilişkin kararın yeniden gözden geçirilmesini talep etti. İnisiyatif, devletin elindeki sınırlı kaynaklar nedeni ile yüzyüze eğitimin açılması için tüm hazırlıkların yüksek test sayısı ve sıkı denetim temelinde planlandığının altını çizerken, söz konusu durumda ailelerin düzenli test yaptıramayacaklarının aşikar olduğunu, öğretmenlerin ise 21 günde bir test yaptıracaklarını bunun da toplumdaki bulaşı hızla artıracağından dolayı okullardaki bulaşın da artacağından endişe duyduklarını belirtti.
“Tutarsızlık ve duyarsızlık ile, bu yıl da çocuklar için kayıp bir yıl olması riskiyle karşı karşıya bırakılıyor” diyen İnisiyatif yetkilileri, söz konusu karardan ivedilikle geri adım atılmazsa sonuçlarının geri dönülemez yaralar açacağına inandıklarını vurguladı.

HAKSEN
HAKSEN, asgari ücretin yerinde saydığı, TL’nin her gün değer kaybettiği, pandeminin tüm halkı maddi manevi sarstığı bir ortamda, önce tüp gaza yapılan zammın ve PCR’ların ücretli hale getirilmesinin “hiçbir akla vicdana sığmadığını” belirtti.
Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAKSEN) Başkanı Eren Büyükoğlu yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde gerçekleştirilen tüp gaz zammı ve PCR’ların ücretli hale getirilmesine sert tepki gösterdi. Açıklamada, “Hükümet edenlere son uyarımızdır. Çalışan ve emekçi kesime bu ülkeyi yaşanamaz hale getirdiniz. Bu halkın sizin faturalarınızı ödemeye ne gücü, ne niyeti kalmamıştır. Zamlarınızı ve tuhaf kararlarınızı derhal geri alınız, halkın nefes borusundan ellerinizi çekiniz. Bu halk her koşulda varoluş mücadelesine devam eder, ancak siz bugünlerin bedelini her şeyden çok sevdiğiniz koltuklarınız, siyasi kariyerleriniz ve kokuşmuş düzeninizi kaybederek ödersiniz” denildi.

KTAMS
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, PCR testlerinin ücretli olmasını eleştirerek, kararın geri alınmasını istedi. Bengihan yaptığı yazılı açıklamada, “UBP-DP-YDP hükümetinin ülkeyi yönetemediği gerçeği her gün tekrarlayarak, yüzümüze tokat gibi iniyor” iddiasında bulunarak, PCR testleri ile ilgili alınan kararın bunun en son örneği olduğunu belirtti. Vakaların hızla tırmandığı ve doktorların önümüzdeki aylarda vaka artışının daha da tırmanacağı uyarısı yaptığı bir süreçte böyle bir karar alınmasının, ne bilimsel ne de ekonomik akla uygun olduğunu ifade eden Bengihan, “Açlık sınırı altındaki asgari ücretle çalışan insanlar karnını dahi doyuramazken hangi para ile test yaptırabilecek ?” sorusunu sordu.

HÜR-İŞ FEDERASYONU
Hür-İş Federasyonu ise ülkede yaşamın giderek ağırlaştığı bir dönemde tüp gaza %20, tavuk ürünlerine %10-15, okul kıyafetlerine %30 zam yapıldığını belirterek, tek değişmeyenin asgari ücret olduğunu söyledi.
Hür-İş, “Yoksulluk ve gariban bir halde yaşamını sağlamaya çalışan asgari ücretli PCR ve antijen testlerini nasıl ödeyecek, hangi parayla? Ailesine bile bakamayan, geçim derdinde olan toplumun büyük bir kısmı olan asgari ücretliyi düşünmeyenler asgari ücretliye bir darbe daha vurmuştur” dedi.

BKP
Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan da hükümetin kişilerin karantina giderleri ile PCR/Antijen testi ücretlerini kendilerinin ödemesi yönünde aldığı kararların uygulanamaz olduğu yönündeki görüşünü ifade etti.
İzcan yazılı açıklamada, “Yaşanan ekonomik kriz nedeni ile geçinme sıkıntısı olan vatandaşların sorunlarını çözeceğine, yeni sorunlar yaratan bu hükümet, ne yaptığını bilmeyen şaşkın ördeğe dönmüştür” dedi. İzcan, yanlış olan bu kararla halkın sağlığı ile oynandığını savundu.

Exit mobile version