Suriye’deki cihatçı gruplarla ittifakının ardından Erdoğan yönetimi şimdi de Afganistan’ı yeniden ele geçiren Taliban’la çalışma hazırlığında.
ABD ve NATO, yirmi yıllık işgalin ardından Afganistan’ı şeriatçı Taliban güçlerine terk ederek çekilirken, Taliban’la ilişkiler konusunda diplomasiye de hız verdi. “Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok” diyen Erdoğan yönetimi de benzer bir hazırlıkta. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Taliban için “Kapı çalındığında açarız” açıklaması yaptı. Taliban’ın Katar’daki sözcüsü ise “Afganistan İslam Emirliği olarak tüm ülkelerden daha çok Türkiye’nin dostluğuna, desteğine ve iş birliğine ihtiyacımız var” dedi.
“KAPIMIZI AÇARIZ”
Evrensel’de yer alan habere göre Türkiye Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, cuma namazı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, “Gerekirse Taliban’la da görüşmeler yapabiliriz, ortada bir vaka, gerçek var ve bu konuyla ilgili kapı çalındığında kapımızı açar görüşmelerimizi yaparız” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, dün akşam kabine toplantısının ardından da “Bilindiği gibi bir süredir Amerika’nın, Afganistan’dan çekilişi sonrasında bu ülkede inisiyatif üstlenme konusunda çeşitli görüşmeler yapıyoruz, ancak henüz bu görüşmelerimiz neticelenmeden Taliban, ülkenin neredeyse tamamını kontrol altına aldı. Bizim gayemiz öncelikle bu ülkenin istikrarı ve güvenliği olduğu için gerekirse Taliban’ın kuracağı hükümetle de görüşüp ortak gündemlerimizi konuşacağız” açıklaması yapmıştı.
Erdoğan ayrıca Afganistan’da “Çeşitli sebeplerle bulunan” 5 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ve bunların 500’ü ile 83 yabancının tahliye edilerek Türkiye’ye getirildiğini belirtti. 300’ün altında Türkiye vatandaşının da dönüş için sıra beklediği bilgisi verdi.
TALİBAN’A ÜST ÜSTE MESAJLAR
Taliban’la çalışma konusu uzun süredir Ankara’nın gündeminde. Geçtiğimiz temmuz ayında KKTC ziyaretinde konuşan Erdoğan, “Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok. Daha iyi anlaşabileceğimize ihtimal veriyorum” sözleriyle gündem olmuştu. Tepkiler nedeniyle zamanla açıklamalar daha diplomatik bir içerik kazansa da hedef değişmedi.
Erdoğan, 11 Ağustos’ta CNN Türk ve Kanal D ortak yayınındaki konuşmasında da “Taliban ile yaşanılan süreç çok sıkıntılı; bu konuda bazı çalışmalar yapıyoruz, onların lideri olanı kabul etme durumum olabilir” dedi. 18 Ağustos’taki bir başka canlı yayında da “Taliban yöneticilerinin yaptığı itidalli ve ılımlı açıklamaları memnuniyetle karşılıyoruz” ifadeleri dikkat çekmişti. Taliban’ın Türkiye’ye yaklaşımına değinen Erdoğan, “Daha dikkatlidir ve bizimle olan ilişkilere yaklaşımı dış politika açısından çok daha hassastır. Temenni ediyorum ki bundan sonra da yine aynı hassasiyet devam edecektir. Zira birçok yerde yapılan toplantılarda bu hassasiyeti görüyoruz” demişti.
TALİBAN’I TÜRKİYE’YE DAVET ETMİŞLER
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da önceki gün gazetecilerin “Taliban ile temas nasıl sağlanıyor, Taliban temsilcileri ile görüşme söz konusu mu?” sorusu üzerine, Kabil’e girmeden önce Taliban’ın siyasi kanadını Türkiye’ye davet ettiklerini söyledi. Çavuşoğlu, “Değişik kanallardan iletişimimiz var. Gerek Kabil gerek Doha üzerinden temaslarımız var, olması da lazım. Şu anda Dr. Abdullah, Hikmetyar ve Eski Devlet Başkan Karzai ile diğerlerinin içinde olduğu komisyon hükümet kurmak için görüşmeye başladı. Esas öncelikleri o şimdi” dedi.
“Uluslararası toplumla birlikte hareket edeceğiz” diyen Çavuşoğlu, “Vereceğimiz mesajlar da atacağımız adımlar da koordine edilecek. Cuma günü NATO Dışişleri Bakanları toplantısı olacak. Uluslararası toplumla birlikte koordine edip birlikte hareket etmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
TALİBAN SÖZCÜSÜ: TÜRKİYE’YE İHTİYACIMIZ VAR
Öte yandan Türkiye gazetesine konuşan ve Taliban’ın Katar’daki sözcüsü olduğu belirtilen Suheyl Şahin, Türkiye’ye ihtiyaçları olduklarını söyledi. Şahin “Taliban olarak, Rusya, İran, Çin gibi birçok ülkeye gittiniz, görüşmeler yürüttünüz. Ancak Türkiye ile daha mesafeli bir görüntü çizdiniz. Bu durumun arka planında hangi gerekçe ya da strateji var?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Türkiye bizim için çok önemli bir aktör ve hem dünyanın saygın ve güçlü bir ülkesi hem de İslam ümmeti için çok özel yeri olan bir millet ve devlet. Diğer yandan Türkiye’nin Afganistan ile olan bağı hiçbir ülke ile kıyaslanamaz. Ben açıkça ilan ediyorum Afganistan İslam Emirliği olarak tüm ülkelerden daha çok Türkiye’nin dostluğuna, desteğine ve iş birliğine ihtiyacımız var”
TALİBAN YATIRIM İSTİYOR
Taliban Sözcüsü, sağlık, eğitim, ekonomi, inşaat ve enerji alanında ve yer altı zenginliklerinin işlenmesi konusunda Türkiye ile iş birliği yapmak istediklerini belirterek, “İç dengelerin tam olarak şekillenmesinin hemen ardından bu konularda Türk kardeşlerimizin etkin rol oynaması en büyük beklentimiz” dedi. (DIŞ HABERLER)