HABER MERKEZİ
Kadın Hakları Aktivisti Avukat Aslı Murat, 2011 yılında Mecliste onay kanunu ile iç hukukun parçası haline getirilen İstanbul Sözleşmesi’ne ve 61/2014 sayılı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yasası’na göre Polis Teşkilatı içinde 2018 yılında kurulan Kadına Karşı Şiddete Müdahale Şubesi’nde çalışan deneyimli personelin yerinin değiştirilmesi ile ilgili Polis Genel Müdürlüğü’ne (PGM) yanıtlanmasını beklediği 3 soru yöneltti.
Aslı Murat sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, PGM’ye deneyimli personelin yerinin neden değiştiğini, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Birimi’nin diğer ilçerde neden faaliyete geçirilmediğini ve birimin içinin boşaltılmaya mı çalışıldığını sordu.
Aslı Murat’ın paylaşımı şöyle:
“KKTC Polis Genel Müdürlüğü aşağıdaki üç sorunun cevabını vermelidir. Polisin kendine bağlı olduğunu iddia eden hayalperest siyasiler de yanıtlayabilir.
1- 2011 yılında Mecliste onay kanunu ile iç hukukun parçası haline getirilen İstanbul Sözleşmesi’ne ve 61/2014 sayılı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yasası’na göre Polis Teşkilatı içinde gecikmeli de olsa 2018 yılında kurulan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Birimi’nde ciddi bilgi – deneyim biriktiren personelin yeri niye değiştirildi?
2- Niye o günden beri ilçelerde tam donanımlı olarak bu birim faaliyete geçirilmedi?
3- Görev değişikliğinden sonra bu birimde çalışacak personel kimdir? Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda, önceki polislerden daha donanımlı ve yetenekli birileri mi yönlendirilecek? Yoksa içi boşaltılıp işlevsiz hale getirilmesi mi amaçlanmaktadır?
Bu ülkede her gün kadınlar; psikolojik, cinsel, ekonomik ve fiziksel şiddete maruz kalıyor. Devlet bu gibi suçları önleme yeteneğine sahip olmadığı için, en azından suç oluştuktan sonra müdahale edecek ekiplerin çok dikkatle belirlenmesi gerekir. Aksi takdirde eskiden olduğu gibi (ve birimin etkisi her bölgede etkin olmadığı için hala) meseleler halı altına süpürülecek, kırılan kol yen içinde kalacak.”