Bugün Kıbrıs

Kızılyürek: 2004’te federal devletli çözümü destekleyen AKP, şimdi zıt bir politika izliyor

Dört yıl aradan sonra tekrar başlayan Kıbrıs müzakereleri her zamankinden daha karışık bir hal alıp tıkanıklıkla sonuçlanırken, gündemde doğalgaz aramaları, Maraş’ın açılması gibi Türkiye’nin de müdahil olduğu pek çok kalem var.

Avrupa Parlamentosu Kıbrıs Milletvekili akademisyen yazar Niyazi Kızılyürek, Kıbrıs meselesindeki son gelişmeleri bianet’te  Pınar Tarcan’a yorumladı.

Son olarak Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye Maraş’ın açılması konusunda uyarı geldi. Birliğin kendini savunmak için elindeki tüm gereçleri kullanacağı belirtildi.

“MARAŞ ISRARI İŞLERİ ZORLAŞTIRIYOR”
Kızılyürek bununla ilgili “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Maraş konusundaki ısrarı dünya kamuoyunun sert tepkisini çekti” derken ekliyor:

“Avrupa Birliği en yüksek düzeyde uyarılarda o zaman da bulunmuştu. Kıbrıs sorunu genel olarak zor bir zamandan geçiyor, bir de bunun üzerine Maraş gibi bir konunun gündeme gelmesi işleri zorlaştırıyor.”

“KISA VADEDE ÇÖZÜM GÖRÜNMÜYOR”
Kıbrıs ile ilgili kısa bir vadede çözümün olası olup olmadığını sorduğumuz Kızılyürek şunları söylüyor:

“Kıbrıs’taki son müzakerelerin tıkanmasının ve iki devletli çözüm ısrarıyla Kıbrıs’ta kısa vadede bir çözüm göremiyorum. Uzun vadede ise 2023’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bakmak gerekiyor.

2004’te Kıbrıs’ta federal devletli çözüm yönünde söylemlerde bulunan ve buna sıcak bakan AKP, şimdi zıt bir politika izliyor. Ancak Avrupa Birliği ile ilişkiler ve doğalgaz meseleleri dolayısıyla bu noktaya tekrar gelinebileceğini de düşünüyorum.”

“TÜRKİYE KIBRIS SEÇİMLERİNE MÜDAHİL OLDU”
Türkiye yönetiminin Kıbrıs’ın içişlerine fazlasıyla müdahil olduğunu belirten Kızılyürek şöyle konuşuyor:

“PASAPORTLARIN ALINMASINA KARŞIYIM”
Kızılyürek, Kıbrıs’taki profilin isteğiyle ilgili ise şunları söylüyor:

“Kıbrıs’ta Kuzey Kıbrıs’ta genelde gençler çözüm isterken, Güney Kıbrıs’ta daha çok orta yaşlılar çözüm yanlısı. Güney Kıbrıs’taki gençlerin pasaport, vize gibi problemleri olmaması onlara direkt olarak bir çözüm gerekliliği düşündürtmüyor.”

Son olarak Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in Ersin Tatar ve bazı bakanların pasaportlarının iptal edilebileceği uyarısını sorduğumuz Kızılyürek, bu konuyla ilgili ise şöyle konuştu:

“Herhangi bir yurttaşın pasaportunun alınmasına şiddetle karşıyım, bunu faşizan rejimler yapar. Bunu uygulamak çok yanlış bir politika olur.”

Exit mobile version