Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası 37’inci Olağan Genel Kurulu, bugün adadan ve Türkiye’den birçok sendika ve siyasi parti temsilcilerinin ve üyelerin katılımı ile yapıldı.
Saat 10.00’da başlayan genel kurulda, divan başkanlık kurulunun oluşturulmasından sonra, sendikanın 36 yılını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Sendika başkanı Güven Bengihan’ın konuşması ile devam eden kurul toplantısında konuklar da kısa birer konuşma yaptı.
Faaliyet ve mali raporların görüşülerek, onaylanmasının ardından yönetim ve onur kurullarının seçimine geçildi.
BENGİHAN: “KRİZİN FATURASI EMEKÇİLERE KESİLDİ”
KTAMS Başkanı Güven Bengihan, yaptığı açılış konuşmasında, çalışanların, ekonomik, demokratik ve sosyal haklarının korunması ve geliştirilmesi için her zaman en ön saflarda yer alarak mücadele verdiğini ve bu mücadelesine devam edeceğini vurguladı.
Son üç yıllık süreç içerisinde hem dünyada, hem de ülkede olağanüstü gelişmeler yaşadığını ifade eden Bengihan, “Gerek Covid-19 salgın süreci, gerekse Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kaybetmesinin ülkede hem ekonomik, hem de sosyal krizlerin patlamasına neden olmuştur. Bu yaşanan krizler nedeniyle en çok sendikasız örgütsüz bulunan özel sektör çalışanları mağdur oldu ve yine krizin faturası emekçilere kesildi” dedi.
“SALGIN DÖNEMİNDE HALK DÜŞMANI GİBİ DAVRANILDI”
Bengihan, salgın sürecinde yanlış ekonomi politikalar ve sermaye yanlısı siyasi kararlar alınarak, temel tüketim maddelerinin ucuzlatılması gerekirken, halk düşmanı gibi davranılarak, iğneden ipliğe zam yapıldığını ve ülke insanlarının yoksulluğa terk edildiğini söyleyerek hükümete bazı eleştirilerde bulundu:
“Salgın sürecinde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın başbakanlığı döneminde uygulanan yanlış ekonomi politikaları ve sermaye yanlısı alınan siyasi kararlar nedeniyle ülke kaosa sürüklendi. Bu süreç içerisinde halkın ve emekçilerin alım gücünü koruyucu tedbirler alınması ve temel tüketim maddelerinin ucuzlatılması gerekirken, halk düşmanı gibi davranılarak, iğneden ipliğe zam yapıldı ve ülke insanları yoksulluğa terk edildi.”
“ÖZEL SEKTÖR EMEKÇİLERİ AÇLIĞA TERK EDİLDİ”
Güven Bengihan, ayrıca bu salgın sürecinde “‘kaynak yok’ denilerek bazı yandaş sermaye kesimlerine ülkenin kıt kaynaklarının dağıtıldığını”, ancak özel sektör emekçileri ile işsizlerin 1.500 TL’lik ücret desteğiyle “açlığa terk edildiğini” ileri sürerek, şunları söyledi:
“Salgın döneminde 5 bin iş yeri kapanmış, 50 bin özel sektör çalışanı işsiz bırakılmıştır. 1500 TL’lik bir rakamla özel sektör emekçileri ve işsizler açlığa terk edilmiştir. Bu süreç içinde emekçileri bin 500 TL’ye mahkum edenler; [ücret desteğine] başvurularda eleme usulüne giderek, başvuranlar içinden 10 bin emekçiyi bu destek kapsamının dışında bırakmışlardır. Ancak ne yazık ki, sermaye patronlarının sigorta mükellefiyetleri için aylık 36 milyon TL’lik sigorta prim yükümlülüğünü Maliye Bakanlığı üstlenmiştir. Bu hükümetin, bu süreç içinde emekçi düşmanı olduğu gibi sermaye yanlısı olduğunu da tescillemiştir.”
Bengihan, KTAMS’ın sorumlu sendikacılık anlayışıyla salgın sürecinde ihtiyaçlı çalışanlara ve işsizlere kendi imkanları çerçevesinde destekte bulunduğunu da ifade etti.
“KIBRIS TÜRK HALKININ SİYASİ İRADESİNE MÜDAHALE EDİLMİŞTİR”
Ülkede ekonomik sıkıntılar yanı sıra demokrasi ve sosyal sorunların bulunduğunu söyleyen Bengihan, “Bu sorunların en önemlisi, ülkemizdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerine yapılan müdahalelerdir. Kıbrıs Türk halkının siyasi iradesine müdahale edilmiştir. Kıbrıs Türk halkının geleceğinin belirlenmesine AKP yetkilileri müdahale ederek, şekillenmesine neden olmuştur. Bizler bunu asla kabul etmiyoruz ve tutumumuzu; kardeş sendika, sivil toplum örgütleri ile birlikte düzenlediğimiz eylemlerle gösterdik ve göstermeye devam edeceğiz” dedi.
Bengihan, hükümetin çalışanların toplu iş sözleşmesi düzenini ortadan kaldırmaya yönelik bazı yasa tasarılarını gündeme getirdiğine de işaret ederek, buna karşı olduklarını sert bir şekilde ortaya koyduklarını ifade etti ve hükümetin bu konuda adım atması durumunda genel grev şekilde ülke hayatı durduracaklarının mesajını verdiklerini söyledi.
“HÜKÜMET ‘GOLİFA’ GİBİ YURTTAŞLIK DAĞITARAK, KIBRIS TÜRK HALKINI KENDİ ÜLKESİNDE AZINLIK DURUMUNA DÜŞÜRDÜ”
KTAMS Başkanı Güven Bengihan, ülkedeki diğer önemli bir sorunun da yurttaşlıklar konusu olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Bu ülkede yaşayan kimliği yok edebilme pahasına, partizanca ve siyasi emeller uğruna yurrtaşlık dağıtılıyor. Hükümet, adeta golifa gibi yurttaşlık dağıtarak, Kıbrıs Türk halkını kendi ülkesinde azınlık durumuna düşürmüş ve Kıbrıs Türk halkının kaderine bu ülkeye aidat duygusu olmayanların karar verebilmesinin önünü açmıştır. Ancak bu hükümet bundan rahatsızlık duymamaktadır. Hükümete şunu söylemek istiyorum: bizler ne dünümüzden, ne de yarınımızdan vazgeçeriz; ne sevdamızdan ne de kavgamızdan; ne umudumuzdan ne de yurdumuzdan. Bu sendika, devrimci düşünceyi rehber edinmiş, kitle sendikasıdır. Yolumuz; barışın, demokrasinin ve özgürlüklerin yoldur ve bizle, biat ederek değil, dilene dilene değil, direne direne kazanacağız.”
Begihan’ın konuşmasından sonra genel kurula katılan konuklar konuşmalarını gerçekleşti.
SERDAROĞLU: İŞÇİ SINIFININ UMUDUNUN BİTTİĞİ YERDE İNADI BAŞLAR
Disk Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu genel kurulu selamlayarak başladığı konuşmasında, “Baktığımız zaman tüm ülkelerde işçilerin sorunları aynı… Bazı hedefler vardır; o hedefler bizi bu kadar zorluklar karşısında da bizi mücadeleye zorlar. Bizim umudumuzun bittiği yerde de inadımız başlar, işçi sınıfının umudunun bittiği yerde inadı başlar. Dünya emekçilerin dünyası olacak, elbette sömürüsüz günlere kavuşulacaktır” dedi.
TOMPAZSOS: ADANIN YENİDEN BİRLEŞMESİ İÇİN ORTAK MÜCADELEYE DEVAM
Güney Kıbrıs’tan PEO Örgütlenme Sekreteri Christos Tompazsos, KTAMS Genel Kurulu’na katılarak, sendikanın yürüttüğü mücadeleye destek ve dayanışma göstermek istediklerini ifade etti.
Covid-19 salgından kaynaklanan kriz nedeniyle zor zamanlardan geçildiğini ifade eden Tompazsos, Kıbrıs sorununda yaşanan son gelişmelerden dolayı endişeli olduklarını ancak Kıbrıs sorununun çözümlenmesine ve adanın yeniden birleşmesine yönelik ortak mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
MATHEOU: EMEKÇİ HAKLARI VE BİRLEŞİK KIBRIS İÇİN MÜCADELEYE DEVAM
Güney Kıbrıs’tan PA.SY.DY.’den Genel Sekreter Stratis Matheou, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada Türkçe olarak da mesaj göndererek, sendikasının; KTAMS ile birlikte emekçi hakları ve birleşik Kıbrıs için mücadeleye devam edeceklerini de söyledi.
AŞAM: TESLİM EDİLEN İRADE EMEKÇİLERE VE SENDİKALARA KARŞI BİR SALDIRI ŞEKLİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR
Dev-İş Başkanı ve Sendikal Platform adına Koral Aşam, “Emekçilere ve sendikalara karşı bu organize saldırı, iktisadi ve ekonomik iş birliği protokolü adı altında yürütülüyor” diyen Aşam, “son olarak toplu iş sözleşme düzenini bozmak, emekçilerin on yıllar içinde kazandıkları ekonomik ve sosyal özlük haklarına saldırıyorlar. Toplu İş Sözleşmesi’ne karşı yürütülen bu organize saldırı karşılıksız kalmaz” dedi.
Son bir buçuk yıldır yaşanan salgından dolayı emekçilerin “olumsuz bir şekilde etkilendiğinin tartışılmaz bir gerçeklik” olduğuna işaret eden Aşam, “Böylesi dönemlerde emekçilerin ihtiyaç duyduğu en önemli şey sosyal devlet ve güçlü bir sendikal yapıdır. Ancak bizde yaşanan gerçek; bırakın sosyal devleti, devletin olmadığı, olması gereken devlet iradesinin ise Türkiye’deki tek adam rejimine teslim edildiğidir. Bu teslim edilen irade ise biz emekçilere ve sendikalara karşı bir saldırı şekline dönüşmüştür” dedi.
“Emekçilere ve sendikalara karşı bu organize saldırı, iktisadi ve ekonomik iş birliği protokolü adı altında yürütülüyor” diyen Aşam, “son olarak toplu iş sözleşme düzenini bozmak, emekçilerin on yıllar içinde kazandıkları ekonomik ve sosyal özlük haklarına saldırıyorlar. Toplu İş Sözleşmesi’ne karşı yürütülen bu organize saldırı karşılıksız kalmaz” dedi.
SERDAROĞLU: SİYASİ PARTİLER TOPLUMU YOK EDECEKSE KARŞILARINDA BİZİ BULACAKLAR
Kamu-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu yaptığı konuşmada, “Biz bu görevlere ne koltuk için ne de bir siyasi partinin arka bahçesi olmak için geldik. Siyasi partiler bizim seçtiklerimizdir, görevlerini doğru yaptıkları sürece bizim desteğimizi alacaktırlar. Ama emekçiyi, toplumu yok edişe doğru götüreceklerse siyasi görüşleri ne olursa olsun biz her zaman karşılarında durmaya devam edeceğiz” dedi.
KANATLI: ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYİ SÜRDÜRMEMİZ GEREKİYOR
Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Genel Sekreteri Murat Kanatlı ise, “Emek mücadelesi önemlidir, hele ki saldırıların bu kadar yoğun olduğu bir dönemde gerek Bu Memleket Bizim Platform da gerekse diğer alanlarda örgütlü mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor. Özellikle son dönemde çıkan seçimlerle ilgili raporun için de yazanlara baktığımızda, yan yana durmamız, bir arada durmamız, ortak mücadele etmemiz önemlidir” diye konuştu.
ÖZYİĞİT: EMEK, BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ DEVAM EDECEK
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit konuşmasında, “Emek, barış ve özgürlük mücadelesi sonuna kadar devam edecek. Bu memleket bizimdir. Bu ülkede barış içinde laik ve demokratik bir düzende insanca yaşamak istiyoruz. Bunun karşısında kim durursa biz de onun karşısında dimdik durmaya devam edeceğiz” dedi.
SORAKIN: CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR SEÇİLMİŞ DEĞİL ATANMIŞTIR
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın konuşmasında, “Cumhurbaşkanı Ersin Tatar seçilmiş değil atanmıştır. 7 Aralık’tan itibaren 20 sene öncesine döndük ve Bu Memleket Bizim Platformu’nu yeniden canlandırmaya çalışıyoruz. Amaç ne; insanca yaşamak ve Kıbrıs’ta çözüm mücadelesi. Tatar bizi 50 sene gerilere götürüyor” ifadelerini kullandı.
Yönetim kurulları şu isimlerden oluştu;
Yönetim Kurulu: Güven Bengihan, Serman Yiğit, Gökhan Tozan, Mehmet Oytam, Muzaffer Sevim, Emete Taşkan, Çağın Oytaç, Şaziye Şaban, Ülfet Kral, Firdevs Bladanlı, Ebru Şerebet, Altay Alaminyolu, Didem Bülbülcü Aliusta, Asım Kamacı, M.Salih Tabur, Osman Özkoraltay, Onay Hacıküçük, Hüseyin Kocadal, Mustafa Yaşlı, Fırat Başpınar, Cemal Tunçbel, Osman Onbaşı, Özge Asker Özel, Engin Kürşat, Ahmet Nizam, Umut Kınaoğlu, Gürçağ Özgürer, Filiz Seyis, Serkan İlkin, Asya Derya Erensoy.
Onur Kurulu: Ahmet Kaptan, Filiz Tayfun, Ahmet C. Musaoğulları, İbrahim Solmazcan, İsmail Aliusta.