Bugün Kıbrıs

İnsan Hakları Platformu Kutlu Adalı cinayeti ile ilgili yetkilileri göreve çağırdı

Kutlu Adalı cinayeti hakkında 25 yıl sonra gelen itirafların üzerinden bir ay geçtiğini ve soruşturmanın canlandırması gerektiğini belirten İnsan Hakları Platformu Bileşenleri; Kuir Kıbrıs Derneği, Kıbrıs Türk Barolar Birliği – İnsan Hakları Komitesi, Sivil Toplum İnisiyatifi, Mülteci Hakları Derneği, Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı ve Üçüncü Toplum Forumu tarafından yapılan ortak açıklamada önemli sorular soruldu.
Polis Teşkilatı’nın, Ceza Yasası’na göre zaman aşımına uğramayan ve şikayet gerektirmeyen suç hakkında, önceden yürüttüğü soruşturmayı canlandırması gerektiği vurgulanan açıklamada, “siyasi irade veya Polis Genel Müdürlüğü yeterli ve şeffaf bir açıklama yapmadı. Bu coğrafyada cezasızlığın yarattığı karanlığa karşı durmak ve hakikati ortaya çıkarabilmek adına, sorumluları göreve çağırıyor ve aşağıdaki soruları şeffaf bir şekilde yanıtlamalarını talep ediyoruz” denildi.

Sorular şöyle:

1-Polis Genel Müdürlüğü, Kutlu Adalı’nın öldürülmesinin ardından başlattığı soruşturmayı, yeni gelişmeler ışığında devam ettiriyor mu?
2-AİHM kararında da tespit edildiği üzere, zamanında eksik bırakılan ifadeler alınmaya, – eğer ulaşılabilirse- deliller toplanmaya başlandı mı?
3-KKTC – TC arasında imzalanan adli yardımlaşma anlaşmasına göre, cinayetle bağlantısı olduğu iddia edilen kişilerden ifade alınması için TC makamları ile yazışma gerçekleştirildi mi?
4-Eğer tüm bunları Polis Genel Müdürlüğü yapmıyorsa, Bakanlar Kurulu yasaların kendilerine verdiği yetki uyarınca, güvenilir buldukları bir kişiyi soruşturma memuru olarak görevlendirdi mi? Görevlendirmediyse niye yapılmadı?
5-KKTC yetkilileri, TC’de bu konuya ilişkin soruşturma başlatılmış olmasının, Kıbrıs’ta soruşturmaya devam etmelerinin önünde herhangi bir engel yaratmadığının farkında değil mi?
6-Hükümet, Kutlu Adalı cinayetinin soruşturulmasını önemsemiyor mu?
7-KKTC Meclisi’nde önceden kurulup çalışmalarını tamamlayan Kutlu Adalı cinayeti ve dönemin faili meçhul olaylarının araştırıldığı komitenin tutanakları ne zaman açılacak?
8-Yeniden kurulmasına oy birliği ile karar verilen Meclis araştırma komitesi niye hâlâ faaliyete başlamadı? Süreci engelleyen nedir?

Exit mobile version