Bugün Kıbrıs

Ertuğruloğlu’ndan Tatar’a fotoğraf yorumu: “Öyle olduğunu ümit ederim”

Bugün Kıbrıs – Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın suç örgütü yöneticisi Taner Ay ile çekilmiş fotoğraflarının ortaya çıkması hakkında konuşan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, tamamen tesadüfen bulunduğu yerde o kişinin gelip ‘sizinle bir resim çekebilir miyiz?’ demesi üzerine Cumhurbaşkanı Tatar’ın ‘evet’ dediğini düşündüğünü belirterek, “öyle olduğunu ümit ederim, öyle olmasını da ümit ederim” dedi.
Genç TV’de “Bugüne Dair” programına telefonla bağlanan Ertuğruloğlu, Nazar Erişkin’in sorularını yanıtladı. Ertuğruloğlu bugün Bakanlar Kuruluna vereceği önerge ile tüm fahri temsilcilerin görevden alınacağını, duruma göre değerlendirmenin ardından yeniden verilebileceğini açıkladı. Ertuğruloğlu ayrıca Taner Ay’ın babası Çetin Ay isimli kişiye Düsseldorf Fahri Ataşeliğini verenin dönemin dış işleri bakanı Hüseyin Özgürgün olduğunu kaydederek, “Herhalde bir yerden telkin gelmişti o da bu adamı yapmıştı” dedi.

Ertuğruloğlu’nun açıklamaları şöyle:

FAHRİ ATEŞENİN OĞLUYMUŞ
“Bir kişinin arabasına böyle bir ibare koyması bana Bavyera Kültür Ateşimiz Turgay Hilmi tarafından iletildi. Düsseldorf’ta böyle bir olay yaşandığını anlattı. Düsseldorf’ta KKTC’nin bir ofisi de var. Fahri temsilcisi diye bir kişi var. 2010 yılında atanmış. Sayın Cumhurbaşkanı ile fotoğrafı yayınlanan kişi de öğrendiğim kadarı ile, Düsseldorf Fahri Ataşesinin oğlu imiş. Bizim bakanlık olarak son bir haftadır bütün fahri temsilcilik, konsolosluk ve başkonsolosluk, ne kadar fahri atama varsa bütün bu atamaların gözden geçirilmesi konusunda gündemimiz oluşmuştu. Bu olay öncesinde genel müdür, bakanlık müdürü, hukukçumuz gibi üst düzey arkadaşlarla fahri atamaların listesine baktık. 1992’den, 1991’den gelen hatta 1979’dan yapılan atamalar var. Yani çok uzun süreli atamalar olduğunu gördük. Bizim bunlarla hiçbir temasımızın olmadığı gerçeğinden hareketle bu atamaların gerekli olup olmadığını, atamaları alan kişiler, bakanlığa devlete, millete karşı herhangi bir sorumluluk içerisinde midir, yoksa bu atamayı alıp artık ne yapıyorlarsa bilmiyorum… Bu fahri atamalar içerisinde ben üçüncü kez bakanlık görevine geliyorum, çok atama ile temasım oldu. Onlar da gayet güzel işler yapan arkadaşlar, bir tanesi Turgay Hilmi Bavyera Kültür Ateşimiz. Zaten bu fahri atamaları gündemimize almıştık, gerekir mi gerekmez mi ne yapıyorlar, kapatmamız gerekenler olacak herhalde diyorken bu olay yaşandı.”

“BAKANLAR KURULUNA ÖNERGE GETİRİP HEPSİNİN GÖREVDEN ALINMASINI İSTEYECEĞİZ”
“Düsseldorf fahri temsilcisi olarak görünen Çetin Ay isimli kişi 10 Şubat 2010 tarihinde bu göreve atandı. Bu fahri temsilcilerin hiçbirinin KKTC ile maddi bir işi yok. KKTC’den maaş almıyorlar, herhangi bir faaliyetleri için KKTC’nin yaptığı bir ödeme de yok. 2013 yılına kadar bu atamalar gerek dönemin Cumhurbaşkanı, gerekse bakanın takdiri ile yapıldılar. 2013’ten sonra yasal bir değişiklikle nasıl atanacaklarına kriterler getirilmiş. Bakanlık önerir, bakanlar kurulu karar alır. Cumhurbaşkanı atar.

Bu fahri temsilcilikler için 2013 öncesi, 2013 sonrası diye bir ayrım söz konusu. 2013 sonrası kaç tane atama olmuştur diye baktığımızda 5 tane atama var. 2013 öncesi ise 22 atama var. Ama bugün Bakanlar Kuruluna getireceğimiz önerge ile bizim görüşümüz bütün bu fahri temsilciliklerin hepsinin görevden alınması, çünkü Bakanlar Kurulu kararı ile atanırlar, görevden alınmaları da Bakanlar Kurulu kararı ile olur. Hepsinin görevden alınması ve sonrasında yapacağımız değerlendirme ile tekrar göreve atanmaları uygun görülecek kişilerin, tekrar Bakanlar Kurulu kararı ile göreve getirilmeleri üzerinde bir önerimiz var. Bakanlar Kurulunda tartışıldıktan sonra nasıl bir şey çıkar onu göreceğiz ama Bakanlığımızın önerisi bütün atamaların görevden alınması.”

“KİME NE HAVA ATMAYA ÇALIŞIYORDU BİLMİYORUM”
“Almanya’da arabasına herhangi bir özelliği olmayan, hiçbir anlamı olmayan bir ibare koymasının niye olduğunu ancak kendisi bilecek. Diplomatik hak sahibi kişiler değil fahri temsilciler. Dolayısıyla kime ne hava atmaya çalışıyordur bilmiyorum. Bence hiçbir anlamı yok. Kişisel düşüncem; söz konusu kişi fahri temsilci, fahri başkonsolos olarak atandığı takdirde bulunduğu yerde KKTC’ye kendi networkü sayesinde bir katkı sağlama potansiyeli var ise verilmeli, kriterin bu olması gerekir. Tamamen fahri bir şekilde çalışacak, bulunduğu yerde, ülkede veya şehirde çok ağırlıklı bir networkü olacak, saygın bir kişi olarak bilinen bir kişi olacak. Ve gönüllülük temelinde de KKTC olgusuna katkı koymak adına çalışmayı uygun göreceği bir kişiye o görev verilebilir. Ama bu o kişinin KKTC’ye herhangi bir mali külfeti içermemesi koşuluyla yapması lazım ve söz konusu kişinin bütün faaliyetleri de KKTC olgusuna kötü anlamda bir imaj yaratacak şekilde hareket etmemesi gerekir. Bu araca böyle bir ibare koyulması son derece yanlış ve KKTC’yi tartıştıran bir hareket.”

“ÇETİN AY’I TANIMADIM, TEMASIM OLMADI”
“Bunlar hoş değil. KKTC’ye yönelik hiçbir artısı olmayan işler. Şahsen Çetin Ay isimli fahri temsilciyi hiçbir zaman tanımadım, herhangi bir temasım da olmadı. Bu isimde bir fahri temsilci olduğunu da bu olaydan sonra öğrendim. Listeye de baktığımızda gerçekten böyle bir kişinin 2010 yılından itibaren atanmış olduğunu gördüm. Oğlunun Sayın Cumhurbaşkanı ile resim çektirmiş olmasını tabii çok masum bir iş olduğunu düşünüyorum. Bir cumhurbaşkanı bir bakan bir yerlere gittiği zaman birileri bizimle gelip resim çektirebilir. Resim çektirme daima karşılaştığımız işler, yurtdışı ziyaretleri esnasında. Ben Sayın Cumhurbaşkanı’nın resim nedeni ile tartıştırılmasının doğru olduğunu düşünmüyorum. Tamamen tesadüfen bulunduğu yerde o kişinin gelip ‘sizinle bir resim çekebilir miyiz?’ demesi üzerine Cumhurbaşkanı da ‘evet’ demiştir diye düşünüyorum, öyle olduğunu da ümit ederim, öyle olmasını da ümit ederim. Ben Sayın Cumhurbaşkanı ile bu konuda herhangi bir görüşmem olmadı. Zaten gündemimizde olan fahri konsolosluklar konusunda bu işin netleşmesi gerekir, düzenlenmesi gerekir bir dağınıklar var noktasından hareketle, bunu gündemimize aldığımız dönem, böyle bir olayın yaşanmış olması bizim bu konuda daha süratli ve kapsamlı hareket etmemizin gereğini ortaya koydu. O yönde de çalışmalarımız devam ediyor. Dediğim gibi bugün Bakanlar Kuruluna önergemizi götürüyoruz. Tüm fahri temsilcilerin görevden alınmasını talep ediyoruz. Bunun sonrasında ataması uygun görülecekler varsa o atamayı yapmayı öngörüyoruz.”

ÖZGÜRGÜN’E TELKİN GELMİŞTİR
“2010’da yapılan bu atama dönemin dışişleri bakanı Hüseyin Özgürgün tarafından yapılmıştır. Ben Hüseyin Özgürgün’ün bu atamayı bu kişiyi tanıdığı için yaptığını düşünmüyorum. Herhalde bir yerden telkin gelmişti o da bu adamı yapmıştır. Tahminim bu. Hüseyin Özgürün ile de bir temasım yok yıllardır. Dolasıyla neden böyle bir atama yapıldığını bilmiyorum.
2013’ten sonra gelen yasal değişiklikle ne dönemin bakanı, ne dönemin Cumhurbaşkanı sadece kendi iradesi ile hiçkimseyi fahri konsolos atama hakkına sahip değil. Bundan sonra bir yöntem var. Bakan bir kişiyi atama niyetinde ise, Bakanlar Kuruluna öneri yapar. Bakanlar Kurulu konuyu tartışır, karar alır ise Cumhurbaşkanı alınan kararı uygulama kararı verir ise o zaman bir kişi fahri konsolos atanabilir. Dolayısıyla bir ciddiyet gelmişti sürece. Bu şekilde artık aksayabilecek atamaların olabileceğini düşünmüyorum.”

Exit mobile version