Bugün Kıbrıs

Anastasiadis Haziran’daki toplantıdan önce üçlü görüşme istedi

Rum Sözcü Kiriakos Kusios’un dünkü açıklamasına dayandırılan haberde, Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri’ne, BM Güvenlik Konseyi üyelerine ve AB liderlerine ayrı ayrı kaleme alınmış mektuplar gönderdiğine dikkat çekildi.

Fileleftheros “Tatar İle Görüşme İstiyor… Başkan Guterres’e Mektubu İle AB Zirvesinden Önce Netleştirme İstiyor… Genel Sekreter’e, Güvenlik Konseyi’ne ve AB’ye Mektuplar” başlıklı manşet haberinde, Anastaiadis’in Haziran sonundaki Avrupa Konseyi toplantısı ve Guterres’in Cenevre’de açıkladığı; muhtemel yeni bir gayriresmî Kıbrıs konferansı öncesinde “elinde, Türk niyetleriyle ilgili bir şey olmasını istediğini” yazdı.

Habere göre, Kusios Anastasiadis’in Guterres’e gönderdiği mektupta, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Genel Sekreter’in programına uygun bir zamanda görüşmeye hazır olduğunu ancak “bu ortak görüşmenin, mümkünse, Türkiye-AB ilişkilerinin de gözden geçirileceği Avrupa Konseyi toplantısından önce halledilmesi gerektiğini” iletti.

Kusios’a Anastasiadis Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri’ne ve AB üyesi devlet liderlerine de mektup gönderdi.
Anastaiadis’in bu mektupları ile muhataplarına Cenevre’deki gayriresmî 5’li konferansta cereyan edenlerle, Türkiye ve Kıbrıs Türk liderliğinin yazılı talepleriyle ilgili “bilgi” verdi. Türk tezlerinin “müzakerelerin yeniden başlaması için ortak zemin yaratılmasına katkıda bulunmadığı” iddiasında bulunan Anastaiadis “BM kararlarına, Genel Sekreter’in iyi niyet misyonu ile ilgili yetkilerine uygun yeni bir gayriresmî konferansa katılma kararlılığına ve siyasi iradesine sahip olduğunu” yineledi.

Kusios’a göre aynı mektupta, “ortamın değişmesinde belirleyici unsur olabileceği” görüşünde olduğu güven yaratıcı önlemleri de tekrarlayan Anastasiadis, Türkiye’nin denizde ve karada (spesifik olarak Maraş’a işaret edildi) “yeni kışkırtıcı eylemlerden kaçınmasının”, müzakerelerin “uzlaşılmış parametreler, Doruk Anlaşmaları, iki toplum liderleri arasında varılan yakınlaşmalar, BM kararları zemininde – Kıbrıs’ın AB üyeliği de göz ardı edilmeden- zemininde yeniden başlamasına olumlu ortam yaratabileceği” görüşüne de yer verdi.

Kiriakos Kusios Anastaiadis’in, AB kurumları ve üye ülke liderlerine mektuplarında ise “Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk liderliğinin iki devlet çözümünde ısrar etmesi, yeni emrivakiler yaratması veya meydan okuma olması halinde Kıbrıs’ın, arzu edilmekte olan Türkiye-AB ilişkilerinin yükseltilmesine olumlu yaklaşmasına katkıda bulunması söz konusu değildir” ifadesine yer verdiğini söyledi.

(TAK)

Exit mobile version