Bakanlar Kurulu’nun aldığı covid-19 kararlarından dolayı halen faaliyetlerine başlayamayan eğlence sektörü temsilcileri ve çalışanları, gayrı yasal bir şekilde düzenlenen ve devletin de hiçbir yaptırım uygulamadığı techno partilere büyük tepki gösterdi. Aralık 2020’den beri faaliyetlerine ara vermek zorunda kalan eğlence sektöründe, özellikle canlı müzikten para kazanan çalışanlar, uzun bir süreden beridir faaliyetlerine başlayamıyor.
Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin birçok işyerinin faaliyetlerini başlatıp, eğlence sektörünü görmezden geldiğini kaydeden çalışanlar, bu konuda Sağlık Bakanlığı’na birçok kez başvuruda bulunduklarını ancak olumlu geri dönüş alamadıklarını da açıklamıştı. Geçtiğimiz gün açıklanan yeni kararlara göre, 27 Mayıs’tan itibaren mekanlarda canlı müzik yapılabileceğinin duyurulmasına rağmen, sokağa çıkma yasağının 22.30’da başlayacak olması, sektörü düşündürüyor.
Bilindiği gibi, eğlence sektörü faaliyetlerine saat 23.00’ten sonra başlıyor. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, “Technoport” isimli bir oluşumun, aylardır salgın önlemlerine rağmen çeşitli yerlerde düzenlediği techno partiler, zor durumda olan eğlence sektörü çalışanlarının ve halkın büyük kesiminin tepkisini topladı.
“ARKALARINDA SİYASİ BİR GÜÇ MÜ VAR?”
Bugün Kıbrıs’a ulaşan bir eğlence sektörü çalışanı ise tepkisini şu cümlelerle dile getirdi:
“Ülkemize ve dünyaya pandeminin gelmesi, yaşamlarımızı değiştirdi. Toplumdaki hemen herkes bu durumdan etkilenirken, ülkemizde müzik sektörü bu durumdan en çok etkilenen sektör oldu. Yaşanan olumsuzluklardan sadece müzisyenler etkilenmedi, sektör içinde bulunan ses teknisyenleri, menajerler, rodiler, fotoğrafçılar, mekanda çalışan diğer hizmet görevlileri gibi uzayıp giden bir liste var.
Sürece bakıldığı zaman, Mart 2020 başında kapanan işleri, Temmuz-Ekim 2020 tarihleri arasında yeniden açıldı ve ardından hükümetin başarısız uygulamaları sonucunda vakaların artmasıyla yeniden Ekim tarihinde kapandı ve hala bu insanlar işsiz durumlar. Zaman zaman çoğu sektörün kapanıp açılması durumları oldu ancak, en ağır yaptırımlar eğlence sektörüne uygulandı.
Sürecin başında, devletin sosyal devlet olgusuyla hareket edip kendilerine maddi yardım yapılacağını düşünen müzisyenler zamanla bu umutlarından da vazgeçtiler.
Son günlerde sosyal medyaya düşen, özellikle ‘Technoport’ adı altında önce St. Hilerion Kalesi’nde ardından, dün Girne bölgesinde yapılan partiler müzik dünyasının da haklı tepkisini aldı.
Sağlık Bakanlığı ve polisin müdahale etmemesi, akla ‘bu insanların arkasında siyasi bir güç mü var?’ sorusunu getiriyor.”
(Bugün Kıbrıs)