Bugün Kıbrıs

Aşılamada skandal: Aynı kişiye iki farklı marka aşı yaptılar!

Lefkoşa’da yaşayan 87 yaşındaki şahsa ilk doz Covid-19 aşısı Pfizer şirketine ait “Curmunaty” marka yapıldı ancak üç hafta sonra randevuya çağrılan yurttaşa aynı dozu ayırmayan sağlık sistemi ikinci dozu “Sinovac” marka aşıdan yaptı.

Aşıların etkinliğini tamamen değiştiren bu durum aşılamada yaşanan düzensizliği gözler önüne serdi. Farklı aşıların vücutta etkiledikleri alanların farklı olduğu bilinirken yaşanan bu durum sağlıkçılar tarafından “rezalet” olarak yorumlandı.

HASTANIN DURUMU MEÇHUL
Sağlıkçılar dünyada böyle bir hata yapılmayacağı düşünüldüğü için henüz ellerinde durumun sonuçlarına yönelik bir araştırma olmadığını belirtti. Kişinin ne gibi bir hayati tehlikesi olduğu bilinmiyor.

KAOSUN SEBEBİ BİLGİSAYAR PROGRAMI
Aşılama işlemli için yeni kurulan bilgisayar programı, aşı yapıp bilgileri girecek olan çalışanın erişimini engellediği için aşıyı yapanlar gelenin ilk doz aşı bilgilerini göremiyor. Bakanlığın kurduğu fazla mesai baskısı, kapasite üzerinde iş beklentisi ve yeni bilgisayar programının yetersizliği aşı merkezlerinde kaosa yol açıyor. Öte yandan aşıyı yapan sağlık görevlisinin kişinin elindeki karta bakmaması da hayret uyandırıyor. Sistemsizliğin bedelini ise yetkililere güvenerek canını emanet eden halk ödüyor.

Ayşemden Akın / Bugün Kıbrıs

Exit mobile version