Bugün Kıbrıs

Muhalefetten sert tepki: Hükümetin ‘erken seçim’ oyunu Meclis iradesine darbedir

ERHÜRMAN: BIÇAK KEMİĞE DAYANDI, YOL HARİTAMIZI BELİRLEYECEĞİZ
Ana muhalefet partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ülkenin çok büyük sorunlarla uğraştığı bir dönemde seçimden kaçmak için Meclisin iradesine hükümetin vurduğu açık bir darbe olarak değerlendirdi. Sabah 10.00’dan beri Meclis’te olduklarını Meclis başkanlığı ile yapılan toplantılarda öneriler getirdiklerini ancak kabul görmediğini ifade eden Erhürman, “Meclis Başkanlığı hiçbir şekilde hukuki olmayan bir karar üretti. Çalışanları idari izinli saydı ve Meclis’te onaylamadan genel kurulu 10 gün erteledi” dedi. Hükümetin bütün derdinin ilan ettikleri Ekim 2021 erken seçim tarihini 2022’ye ertelemek olduğunu vurgulayan Erhürman, “bunun için de hiçbir kuralı tanımıyorlar Anayasayı da Meclis iradesini de tanımıyorlar. Ülkenin kurumsal yapısına darbe vurmayı göze alacak kadar kendilerinden geçtiler. Bıçak kemiğe dayanmış durumdadır. Yürütme zaten hiçbir şey yapmıyor. Mecliste nisabı dahi sağlayamıyor. Parti Meclisinde yarın görüşerek yol haritamızı belirleyeceğiz. Bu noktadan sonra en ufak bir müsamaha göstermeyeceğiz” dedi.

MANAVOĞLU: HÜKÜMET PARTİ İÇİ HESAPLARIYLA İLGİLENİYOR
Temaslı olduğu için Meclis’te bulunmayan HP Genel Başkanı Kudret Özersay’ın yerine açıklama yapan HP Genel Sekreteri Gülşah Manavoğlu da erken seçim tarihi ile ilgili yasaların ivediliğinin konuşulacağı ve komiteye havale edileceği son günde hükümetin attığı bu adımı “oyun” olarak yorumladı. “Aylardır yaptığımız uyarılara kulak tıkayan hükümet zaruri olan son tarihte bu adımı atmamak adına bu oyuna başvurmuştur” diyen Manavoğlu, hükümetin erken seçim tarihi belirlemeyerek Anayasa’nın ortaya koyduğu açık kuralları ihlal ederek hukuksuzluğa sebep olduğunu vurguladı. Kuruluş anından itibaren her türlü hukuksuzluğu sergileyen hükümet için bu durumun sıradan olduğunu ancak hukukun üstünlüğüne inananlar için bu durumun asla kabul edilemez olduğunu belirten Manavoğlu, “herkes biliyor ki iktidar tarafından yapılanlar toplum yararı ve menfaati için değil kendi partilerinin iç siyasal kavgaları içindir. Her şey gözler önünde yaşanıyor, gerekli adımları partimizde değerlendireceğiz” dedi.

ÖZYİĞİT: MECLİS BAŞKANLIĞI OYUNA ALET EDİLDİ
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise ülkenin tarihi günlerden birini daha yaşadığını belirterek, halkın sorunlarına çare üretecek merci aradığını ancak hükümetin koltukta nasıl daha fazla oturabilirim diye uğraştığını kaydetti.
“Oysa hükümetlere düşen görev halkın sorunlara çözüm bulmak, yasalara, Anayasa’ya söz söyletmemek, ve yasaları eksiksiz uygulamaktır” diyen Özyiğit, kaos ve karmaşa yaratıldığını belirtti. Anayasa Mahkemesinin aldığı karara dil uzatıldığını, tehdit edildiğini anımsatan Özyiğit, “Anayasa’yı önce koruması gerekenler dil uzatanları alkışlıyor. Bugün Meclis’e bunları konuşmaya geldik ama bir baktık ki Meclis Başkanlığını da alet edilerek Meclis ayak oyunlarıyla toplanmadı. Hükümet ömrünü çoktan doldurdu. Bundan sonra atacağımız adımları parti organlarımızda kararlaştıracağız” dedi.

MECLİS BAŞKANI YAZILI AÇIKLAMA YAPTI
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Önder Sennaroğlu bugünkü meclis toplantısının, Meclis çalışanlarının bir kısmı Covid 19 temaslısı olduğu gerekçesiyle yapılamayacağını açıkladı. Sennaroğlu açıklamasında, Cumhuriyet Meclisi Genel Sekreterliği Örgütü’nde çalışan personelin bir kısmının, bağlı oldukları bazı sendikalar aracılığıyla 14 Nisan’da greve katıldığı hatırlatıldı. Bu personelin, sendika başkanlarıyla toplu halde kapalı ortamda bulunduğu, daha sonra, ilgili toplantıda bulunan bir sendika başkanının covid-19 pozitif olduğunun açıklandığını belirtti.

Açıklamada “Grev hakkını kullanan personelin dün itibarı ile PCR testleri negatif çıkmıştır. Ancak on gün daha bu personelin tedbir amaçlı izole edilmeleri ve Sağlık Bakanlığından alınan bilgi doğrultusunda, 21 ve 28 Nisan 2021 tarihlerinde PCR testlerini de yenilemeleri gerekmektedir. Dolayısıyla bu durum Genel Kurul çalışmalarını da etkilemiş ve bugün toplanması gereken Genel Kurul, İçtüzüğün 161’inci maddesi tahtında yapılamamıştır” ifadelerine yer verildi.

İçtüzüğün, 161’inci maddesi gereği, stenograflarca, ses alma ve görüntülü kayıt sisteminin de yardımıyla Genel Kurulda tam tutanak tutulduğuna işaret edilen açıklamada “Bahse konu teknik personelin izole edilmeleri nedeniyle tam tutanak tutulmasının veya ses kaydı alınmasının bu şartlarda mümkün olamayacağı kanaatiyle Genel Kurulun bugünkü toplantısı açılamamıştır” açıklaması yapıldı.

Ayşemden Akın / Bugün Kıbrıs

Exit mobile version