(Bugün Kıbrıs)
Prof. Dr. Mehmet Köksal, ilgili yasayı inceleyen KKTC Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararda Anayasa’nın 23(4) ve 59(2) maddelerinin ihlal edildiğini tespit etmesini doğru bir karar olarak yorumladı.
Köksal, “üzerinde yaygara koparılan ve saçma sapan yorumlar yapılan, hatta KKTC’yi tehdide kadar varan KKTC Anayasa Mahkemesi Kararı doğru bir karardır” dedi.
Köksal’ın yorumu şu şekilde:
“Anayasa’nın 23. maddesinin (4). fıkrası, “Din eğitimi ve öğretiminin Devletin gözetim ve denetimi altında yapılması” gerektiğine yer verir. Anayasa’nın 59. maddesinin (2). fıkrasına göre ise, “her türlü öğretim ve eğitim etkinliği Devletin gözetim ve denetimi altında serbesttir. Buna göre, din eğitimi ve dini eğitim de Devletin bu gözetim ve denetim yetkisine dahildir.
Eğitim Bakanlığının denetim ve gözetimi altında olması gerektiği kuralı, Eğitim Bakanlığının izni olmadan herhangi bir eğitim faaliyetinin başlatılamayacağı veya yapılamayacağını gösterir.
Ancak, sadece izin almakla denetim ve gözetim hakkının yerine getirildiğini kabul etmek mümkün değildir. İzin aldıktan sonra denetim ve gözetim görevinin yapılabilmesi için kursun amacı, plan-programı, eğiticilerin nitelikleri, eğitim yeri ve ortamı da Eğitim Bakanlığının denetim ve gözetimine tabi olmadığı müddetçe, verilen iznin Anayasa’nın 23. ve 59. maddelerinin kapsamından çıkacağı çok açıktır.
Din İşleri Dairesi nezdinde oluşacak bir komisyon tarafından yapılacak denetimin devletin gözetim ve denetimi olarak kabul edilmesi mümkün değildir.
Kararı okumadan saçmalayanlar utandınız mı? KKTC Anayasa Mahkemesi üyelerinden özür dileyecek misiniz?”
KKTC Anayasasının ilgili maddeleri şöyle:
Vicdan ve Din Özgürlüğü
Madde 23
(4) Din eğitim ve öğretimi, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.
Öğrenim ve Eğitim Hakkı
Madde 59
(2) Her türlü öğretim ve eğitim etkinliği Devletin gözetim ve denetimi altında serbesttir.