Türkiye basınında bugün yayımlanan röportajda, 1974’te Kıbrıs’taki savaşa katılan kurmay albay, KKTC’nin tanınmasının önüne Kenan Evren ve İlter Türkmen’in geçtiğini yaşadıkları diyaloğu hatırlatarak anlattı.
Aydınlık gazetesinde yer alan habere göre Emekli Kurmay Albay Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kalelioğlu Kıbrıs’taki gelişmelerden memnun olduğunu ve bu sorunun çözülmesinin tek yolunun iki taraflı ayrı devletten geçtiğini belirterek, “KKTC tanınmadan Kıbrıs sorunu çözülmez” dedi.
15 Kasım 1983’te KKTC ilan edildiğinde MGK Genel Sekreterliğinde Kıbrıs Yunanistan Grup Başkanı olan Albay Kalelioğlu o dönem yaşananlarını şöyle anlattı:
“Denktaş KKTC’yi ilan edince 9 ülke bizi tanıdı. Pakistan, Bangladeş, Mısır, BAE, Suudi Arabistan, Libya gibi devletler bize hemen mesaj gönderdi.
Genelkurmay Toplumla İlişkiler Daire Başkanı Doğan Beyazıt beni çağırdı; ‘Aman Kaleli hemen derhal bunu büyükelçiliklere bildirelim.’ Elçilik için yer gösterilmesi, tanınması için gerekli prosedürlerin hazırlanması için uyarılmasını istedi. Buna ilişkin bilgi notunu hazırladım.
Kenan Evren’in başında bulunduğu Konseye vermeye hazırlanıyorduk. Hatta bunu iletmek için Kenan Evren’e çıktığım sırada, benden önce zamanın Dışişleri Bakanı İlter Türkmen girmiş. Bunu duyan Doğan Paşa yüzünü ekşitti. ‘Bu adam işleri bozarsa şaşmam’ dedi. Çıkınca gülerek gitti. Biz içeri girdik. Bilgi arz ettim. Kenan Evren söze girdi ve ‘İlter Türkmen dedi ki, Yunan Başbakanı bizi aramış, tanımayı durdurun. Ege’deki bütün sorunları halledeceğiz. Onun için tanımayı durdurun’ dedi. Biz de söz verdik. ‘Buzdolabına kaldırdık ileride tekrar ele alacağız’ dedi. Tanıma işi böylece yarım kaldı. Bu çok büyük hataydı.
Hiç unutmam, daha sonra Pakistan Büyükelçisiyle görüşmüştüm. ‘Ne yazık ki siz geri aldınız, biz de geri aldık; rezil olduk’ demişti. Şu anda şartlar daha avantajlı. 1983 yılında Türk Cumhuriyetleri yoktu. Şimdi Türk Cumhuriyetleri var. Bunlar da tanımaya hazır. Azerbaycan’a Karabağ’da destek verdik. 15-20 devlet süratle tanır bizi. Macaristan ve Japonya, Ermeni soykırımı iddialarını kabul etmedi. Kosova, Bosna Hersek, Makedonya ve Arnavutluk da tanır. Arkası gelir. Yeter ki biz kararlı olalım.”
MARAŞ’A İLK GİREN KOMUTAN BENİM, KASALAR BOMBOŞTU
E. Kur. Albay Oğuz Kalelioğlu son olarak kapalı Maraş konusuna da değinerek şunları söyledi: “Maraş’a Barış Harekâtı sırasında ilk giren komutan benim. Geldiğimizde kasalar bomboştu. Türklerin bile ev ve işyerleri yağmalanmıştı. Gözlerimizin önünde ne varsa yükleyip kaçtılar. Maraş bugüne kadar çoktan açılmalıydı. Sayın Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar değerli bir insan. Büyük çabalar harcıyor. Hükümet de bu konuya inanmış durumda. İnşallah geç olmadan şehir tekrar ayağa kalkarak eski günlerine döner.”
bunu iletmek için Kenan Evren’e çıktığım sırada, benden önce zamanın Dışişleri Bakanı İlter Türkmen girmiş. Bunu duyan Doğan Paşa yüzünü ekşitti. ‘Bu adam işleri bozarsa şaşmam’ dedi. Çıkınca gülerek gitti. Biz içeri girdik. Bilgi arz ettim. Kenan Evren söze girdi ve ‘İlter Türkmen dedi ki, Yunan Başbakanı bizi aramış, tanımayı durdurun. Ege’deki bütün sorunları halledeceğiz. Onun için tanımayı durdurun’ dedi. Biz de söz verdik. ‘Buzdolabına kaldırdık ileride tekrar ele alacağız’ dedi. Tanıma işi böylece yarım kaldı. Bu çok büyük hataydı.”
Haberde Emekli Kurmay Albay Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kalelioğlu şöyle tanıtıldı: “Kıbrıs Mağusa Sancağı Mücahit Tabur Komutanı olarak Ada’ya 1973 yılında atandı. Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında Mağusa’da görev yaptı. Burayı 8 bin mevcutlu Rum Tümenine karşı 250 kişilik birliği ile bir ay boyunca savundu. Bu sırada 36 şehit, 264 yaralı verdi. Annan Planı’nın ortaya çıktığı günlerde Kıbrıs Adalet Partisi’ni kurarak buna karşı mücadele etti. Denktaş’ın yanında oldu.”
Röportajın tamamı için tıklayın:
https://aydinlik.com.tr/kibris-gazisi-komutanlar-aydinlik-a-konustu-kktc-nin-taninmasi-saglanmali-232677#1